7870 на матура през август вместо на море

  • 25 юли 2015 07:09

  • 2112
  • 1
7870 на матура през август вместо на море
© Булфото

7870 младежи ще се явят на матури в края на август, вместо да се пекат на плажа. В това число влизат двойкаджиите, които са били скъсани на редовната сесия, и неявилите се зрелостници.

На септемврийските изпити ще са и български младежи, учили в чужбина, обясниха от министерството на образованието. На матурата по български език и литература, която е на 27 август, ще се явят 4867 младежи, а за втория задължителен зрелостен изпит, който е по избор и е на следващия ден, са се записали 6481. 3478 от тях пък ще положат и двата зрелостни изпита, пише "Монитор".

На септемврийската сесия географията е най-желаният предмет за втора задължителна матура, съобщиха още от министерството на образованието. От години насам географията държи челното място по най-желан предмет за матура. Изключение прави само втората задължителна матура през май тази година, когато най-много кандидати имаше за биологията.

Както на първата, така и на втората сесия ще бъде осигурено видеонаблюдение във всички класни стаи, в които се провеждат матури, обясни пред „Монитор” зам. - министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя допълни, че вероятно всички изпитни работи ще бъдат проверявани електронно.

Новата порция младежи които ще се явят на матури през август, са потенциални първокурсници в университетите. Ако издържат успешно зрелостните изпити, те ще могат да кандидатстват във вузовете, в които бележката от матура служи за вход. Така висшите училища ще могат да увеличат броя на новите си студенти. През следващата година матурите ще се проведат в два последователни дни. Досега обикновено между изпитите имаше поне един ден пауза.

Според проекта на МОН за графика на следващата учебната година зрелостният изпит по български ще бъде на 26 май, а този върху втори предмет по желание - на 27 май. Тогава ще се проведат и изпитите за национално външно оценяване след седми клас. Така ще се спази традицията зрелостници и кандидат-студенти да полагат съдбовните изпити в един и същи ден.

Константин Тодоров
2112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.28 | 16:04

1
Успехите и неуспехите на учащите са успехи и неуспехи на обществото.

Добави коментар

Водещи новини