Д-р Гелев: Няма да съкращаваме лекари при сливането на спешните центрове

  • 20 август 2015 08:21

  • 1698
  • 0
Д-р Гелев: Няма да съкращаваме лекари при сливането на спешните центрове
©

Идеята за сливането на двата центъра за спешна медицинска помощ е навременна. София е единственият град-област, при който градът си няма област, а областта си няма град. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.

Той каза, че в цялата Софийска област болните се карат в болница "Света Анна", а това не е удачно, тъй като има случаи, при които се изминават по 20 км. При задръствания това разстояние се взема минимум за 30-40 минути и по този начин се губи ценно за пациента време, обясни д-р Гелев.

Той бе категоричен, че няма да има съкращения на лекари и медицински сестри при сливането на спешните центрове. Що се отнася до администрацията, може би няколко човека ще бъдат пренасочени към лекарските екипи, но това в никакъв случай не засяга цялата администрация, каза шефът на столичната Спешна помощ.

Ако миналата година имаме 125 000 повиквания, областният център има 20 000. Дали ще се натоварим допълнително с тези повиквания при сливането, няма да се случи нещо чрезвичайно, коментира д-р Георги Гелев.

По думите му минимум 30 линейки на Центъра за спешна медицинска помощ трябва да бъдат сменени, а оптималната бройка е 50.

Д-р Гелев заяви още, че градските линейки са много по-добре поддържани, отколкото тези в областта. По думите му това е установено от одит, поръчан от здравния министър.

Константин Тодоров
1698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини