Ученици изобретиха калъф, спиращ вредните лъчения от телефоните

  • 09 юли 2015 09:29

  • 2166
  • 1
Ученици изобретиха калъф, спиращ вредните лъчения от телефоните
©

Ученици от велинградското училище „Васил Левски" изработиха калъф за смартфон, който пази от вредните лъчения с помощта на минерала шунгит, съобщава Преса.

Той се добива само в областта Карелия в Русия и се нарича често камък загадка. На външен вид прилича на въглища, но се е образувал в земните недра много по-рано - преди около 2 млрд. години. Съдържа фулерени - това е новата форма на съществуване на въглерода, която бе открита от руски учени. Смята се, че пречиства организма, увеличава имунитета и неутрализира вредните излъчванията от компютри, телевизори и телефони.

За своя калъф учениците използвали прах от въпросния минерал, който се полепва върху повърхността на обвивката. Според авторите на проекта нежеланите въздействия се намаляват от 3 до 9 пъти, пише "Преса".

Учениците участвали в кампанията „Изгряващи звезди" към инициативата „Джуниър ачийвмънт". Първоначално смятали да направят калъф с красив дизайн, но после научили за свойствата на тайнствения минерал, който бил изпитан в Института по електроника към БАН. Там доказали, че е подходящ за антирефлекторни покрития, защото има свойството да отразява вълни.

Не е вярно обаче, че само в Русия има находища на шунгит. У нас се среща в две разновидности - розов, който се казва тулит и се смята за скъпоценен камък, каза минералогът Светослав Петрусенко. Среща се в Рила в района на Седемте рилски езера. Има и зелен, наричан анолит. Това са калциево-алуминиеви селикати, от които има находища и в Родопите.

Учените са скептични към създаване на защитни продук­ти за мобилни устройства. Много по-правилно е производителите на телефони да ги оптимизират, така че те да са най-малко вредни.

Апаратите трябва хем да са мощни, хем безопасни. Добре е да знаем, че при установяване на връзка телефонът работи с най-голяма мощност. Така че при една външна обвивка, която ограничава вълната от антената, телефонът ще е принуден да работи по-мощно и да излъчва повече.

У нас се продават мъниста, пирамиди и други украшения от шунгит. Предлагат се и кръгли пластини срещу лъченията, които се поставят на задната страна на апарата и струват 7-8 лв.

Това обаче е още по-абсурдно, тъй като вълната се разпространява праволинейно и не може да бъде привлечена от едно копче, коментират специалистите.

2166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.09 | 13:11

1
Сега ще им дадат 100 лева, някоя грамота и ще направят милиони на техен гръб

Добави коментар

Водещи новини