Тотална забрана за GSM в училище

  • 12 септември 2014 06:25

  • 3311
  • 3
Тотална забрана за GSM в училище
©

Тотална забрана на джиесемите при децата в начален етап има в някои школа у нас. Така например в едно от частните ни училища ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото.

Правилото важи за учениците от 1 до 7-и клас „Има случаи, когато джиесемите се оставят при охраната, но само ако се налага. Например ако детето ще бъде само вкъщи, след като се върне от училище”, обясни административният управител на частното школо „Дорис Тенеди” Владислав Димитров. Той поясни, че при гимназистите режимът не е толкова строг и те имат право да носят телефоните си в училище. Тотална забрана на джиесемите при децата има и в някои от началните класове на 20 ОУ „Тодор Минков” в София. Решението за забрана е взето от родителите. Всяко училище обаче се придържа към различна политика относно ползването на мобилни телефони в час, показа проверка на в. „Монитор”. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица. Това съобщи вчера директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров. „Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът. Затова от идващата учебна година той забранява телефоните с интернет, тъчскрийн, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”. Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му. Неспазването на правилото ще бъде санкционирано с уведомяване на родител, забележка в бележника, обществено полезен труд и др. В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Филип Епитропов
3311 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
българин

2015.07.14 | 20:14

3
точно така,без телефони, със униформи, прилично постригани,така трябва да е, ред трябва да има.

2015.07.14 | 20:14

2
баси глупавата държава, това ли е демокрацията? че то през комунизма е нямало такива строги забрани като сега

2015.07.14 | 20:14

1
Безумко, защо ти е да ходиш на училище, щом ще си джиткаш на телефона? Седи си в къщи и не пречи на другите да учат!

Добави коментар

Водещи новини