GSM-ите увреждат гените и на внуците ни

  • 30 октомври 2015 06:23

  • 3416
  • 1
GSM-ите увреждат гените и на внуците ни
© Getty Images/Guliver

Мобилните телефони могат да увредят гените и на нашите внуци. Това разказа доц. Росен Стефанов от Института по биология и имунология на размножаването при БАН, който е част от екипа, провеждал изследвания за влиянието на мобилните телефони, пише "Новинар". Очаква се резултатите да бъдат оповестени след няколко седмици.

Лъченията, чийто източник са мобилните телефони, влияят на скоростта и подвижността на сперматозоидите, като е вероятно да доведат и до нарушения на самото ядро.

Освен че понижава оплодителната способност, според хипотезата облъчването може да доведе и до генетични нарушения в поколенията, уточни доц. Стефанов.

Първият подобен експеримент за България стартира през 2013 г. по проект, финансиран от Европейския съюз. В него на изследвания са подложени лабораторни животни, умишлено излагани на подобни лъчения.

Учените установили изменение на главите и опашките на следващите поколения. Експериментите са проведени с лабораторни мишки само от мъжки пол. Планират се изследвания на процесите, които биха настъпили и в яйцеклетката.

„Със сигурност джобът не е най-подходящото място, на което да държим телефоните си“, допълни доц. Росен Стефанов и сподели, че апаратите от ново поколение имат по-висока степен на защита от облъчване.

Константин Тодоров
3416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.04 | 12:48

1
Не стига това ами и операторите крадат пари, под претекст за разни игри

Добави коментар

Водещи новини