Образователният министър се извини за гафа във Враца (видео)

  • 23 декември 2014 20:06

  • 4668
  • 13
Образователният министър се извини за гафа във Враца (видео)
©

Образователният министър Тодор Танев постна извинение за гафа във врачанското училище от вчера.

Припомняме ви, че той заяви, че "Ломоносов не е направил нищо, Асен Златаров и той не е нищо особено, а само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм. Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука", открива министърът "истината" за световните светила в химията. 

Ето как се извини с половин уста министърът:

"Скъпи приятели,
На 8 декември посетих във Враца едно от най-добрите училища в страната. Говорих с учениците и опитах да им покажа, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели. Фокусът на изказването ми беше, че Мария Складовска-Кюри е по-значим учен от останалите по две причини - първо, защото е получила две Нобелови награди в две различни сфери на науката, и второ, защото ги е получила по време, когато жените са присъствали много по-малко в научния и обществения живот, отколкото днес. Фредерик Жолио-Кюри наистина е променил фамилното си име, което не само през 20 в., но и сега е рядкост. Разбира се, че почитам постижението на всеки учен и мислител, който е дал своя принос за развитието на цивилизацията. И да, Мария Кюри възприемам като уникален пример за учен, защото е постигнала в един мъжки по онова време свят повече от мъжете.
Днес, две седмици по-късно, по този повод се надигна вълна от коментари и интерпретации в медиите и в социалните мрежи. Бих искал да уточня няколко неща.

Най-много ме заболя от намеците, че съм проявил неуважение към децата, които ми представиха постиженията си. Напротив – слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката.

Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите. Този център, който учредих през 1998 година, имаше за своя цел да спомага за преодоляването на уродливите тенденции за ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви в нашето общество. /Тогава не вярвах, че почти седемнайсет години по-късно нуждата от подобни институти ще е по-голяма от всякога./
След тези уточнения, поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители. Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми.

И още нещо, като четвърт унгарец познавам от личната семейна хроника спомена за достойния начин, по който са вдигнали глава унгарците през 1956 година. Да, възхищавам се на историческото наследство, учещо ни да бъдем твърди и заедно срещу посегателствата върху принципите на правовото свободно и демократично общество, което гарантира правата и достойнството на всеки човек."

Филип Епитропов
4668 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
FM

2015.01.07 | 12:15

13
Визсшето образование и алкохола не прощават.
munio

2014.12.27 | 11:33

12
Ей, боклук реформаторски! Долно еднополово, еврогейско същество. Разстрел за теб, а не министерство!!! Мръсна не доправена либерална гад.

2014.12.24 | 17:32

11
Da vidim ,koi shte e sledvashtiat izgafil ministar.
Maкe

2014.12.24 | 09:34

10
Александър Македонски, какъв произход има ? Категорично не е гръцки или български, но тогава трябва да е македонски/ или РУСКИ- т.к Русия създава македонската нация/. Политически е РУСНАК, всъщност руснаците създават и античния свят и история! Е това е, държавата на Сталин пише антична история!А тогава в древността Русия въобще не я имало!
DHL

2014.12.24 | 09:32

3
Маке, долното се отнася за теб, помъчи се да го разбереш, ако неможеш - няма значение... "Аз знам, че нищо незнам, но има хора които и това незнаят" Сократ

2014.12.24 | 09:34

9
Не Ленин, Сорос е създал кирилицата хахахахахахааа
Не бе др.Сидеров

2014.12.24 | 09:33

7
Кирилицата е измислена от руснак, 200 години преди да се въведе в първото руско княжество,макар че за руска държава може да се говори едва 15 век! Първото богослужение на черковнославянски език в Плиска- 9 век, естествено е на руски, макар че в руските земи християнството идва 200 години след това!Изобщо всичко първо е руско! Няма да се учудя ако и 4 G е руско, или ако английския е руски диалект!

2014.12.24 | 09:33

8
А СТИГА БЕ, АМИ ИВРИТА Е ИЗМИСЛЕН ОТ АРАБИН ЗНАЧИ.
Бойко Борисов е педераст!

2014.12.24 | 09:33

6
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!

2014.12.24 | 09:33

5
ЧЕ КАК ЩЕ СЕ ИЗВИНЯВА БЕ? НИМА СОРОС НЕ Е ИЗМИСЛИЛ КИРИЛИЦАТА?

2014.12.24 | 09:33

4
А нима Сорос не е измислил кирилицата? Аууу, веднага санкции, как така българите ще измислят? Ще ми измислят азбуки те и ще ги дават на руснаците лелееее я по хипермаркетите веднага да пасете! И никакво мислене!
Евреин да излъже?

2014.12.24 | 00:27

2
Това не може да бъде, все едно излекуван руски алкохолик да не продължи да пие... Това е против майката природа!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини