Родители се оплакват от приема в детските градини

  • 29 април 2013 19:58

  • 1245
  • 0
Родители се оплакват от приема в детските градини
©

Днес започва записването за столичните детски градини.

След първото класиране в петък над 14 хиляди деца не успяха да се класират за забавачница. Много родители се жалваха, че
децата им не са класирани заради промяна в един критерий. Става дума за родители - университетски преподаватели, които са "загубили" бонус точката, която се дава на хора, работещи в сферата на образованието.

До лятото на миналата година родителите на деца, които работят в сферата на образованието в София, са получавали една точка бонус при кандидатстване за детска градина и ясла. С това условие синът на Снежана Кирил, е бил приет в общинска ясла. По предложение на родителски организации обаче критерият е бил променен, разказва БНТ.

"Системата на Столичното образование според тях е много обширно и критерият беше сведен само до работещите в общински училища", съобщи Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в СО.

Снежана не е разбрала за тази промяна - кандидатства за детска градина, попълвайки същите предимства. Но миналата седмица получава съобщение, че точката й по т.нар. критерий 4 е отнета служебно.

"В листата на чакащите сме, при нас стана така, че тази точка, която ни отнеха, беше съществена", каза Снежана Дюлгерова.

Много родители се оплакват, че промяната е станала без да разберат.

"Още миналата година, месец юни, този протокол от решението на работната група е публикуван в на сайта. Още на 25-ти февруари, когато обявихме свободните места заедно със свободните места в профилите на всяко едно детско заведение, също са обявени критериите", припомни Минчева.

"Защо това, ако е нормативен документ - не беше отбелязан в раздел "нормативни документи" или в секцията "новини"?", пита Снежана Дюлгерова.

От общината обясниха, че в секция "новини" промяната е публикувана два дни преди края на класирането. Иначе до 17-ти май родителите ще трябва да докажат с документи всички критерии, благодарение на които детето им е било прието.

Последвайте канала на

1245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини