НБУ дипломира рекорден брой абсолвенти

  • 29 май 2024 14:10

  • 841
  • 4
НБУ дипломира рекорден брой абсолвенти
© НБУ

Нов български университет отпразнува успеха на своите студенти с две церемонии по дипломиране в един ден. Рекорден брой абсолвенти - 181 бакалаври и магистри, сред които 71 отличници, получиха своите дипломи в навечерието на 24 май.

Преди да им бъдат връчени дипломите, абсолвентите получиха ценни насоки за бъдещето от проф. д.ф.н. Момчил Методиев и доц. Боян Манчев, д.н.

„Със сигурност си задавате въпроса дали наученото тук, в университета, ще ви служи и ще ви бъде от полза в бъдеще. Със сигурност съзнавате, че живеете и ще живеете в епоха на промени. Въпросът в днешния ден е дали сте подготвени за тези промени. Убеден съм, че в този университет всички преподаватели, всеки според силите си, се е опитал да ви подготви за тези предизвикателства. Не съм уверен, че сме успели да ви вдъхнем оптимизма, необходим, за да посрещнете тези предизвикателства. Не фалшивия оптимизъм от моето детство, а оптимизъм, основан на увереността какво знаете и можете, и на готовността да се възползвате от промените, които предстоят. Както и да използвате тези промени за нещо позитивно и градивно, както за себе си, така и за обществото, и така да предотвратите кризите, които мнозина предсказват. Историята съдържа множество примери, които показват, че в условията на променяща се информационна среда тези усилия могат да доведат до големи и позитивни промени, заяви в академичното си слово  проф. Методиев, ръководител на департамент „История“.

Академичното си слово „Университетът и бъдещето“ доц. Боян Манчев (философ и теоретик на изкуството, член на секция “Изкуствознание” към Департамент “Изящни изкуства” на НБУ) раздели на три части минало, настояще, бъдеще.

Като философ често пъти разказвам на студентите си историите на думите – тяхната етимология, тоест историята на техните корени, на техния произход – тази своеобразна археология на думите. Разказвам историите на думите, защото в тях се напластяват следите на човешката култура – на човешкия опит, мисъл, знания, на човешкото общуване, на смисъла, който се е породил чрез него и който, чрез думите които ползваме, и чрез паметта за знанията които носят те, живеят във всеки един от нас.

Общо 141 абсолвенти от Философския факултет на СУ получиха дипломите си

Историята на думите ни позволява да разберем как се гради човешкото време – това време е много по-различно от физическото време, от векторното време на Хронос. Човешкото време напомня по-скоро метеорологичното време, времето на стихиите: то е динамично, неравномерно, еластично – пулсира, разгяга се и се свива. То се напластява в нашия колективен опит, утаява се, и неговите пластове могат да разкрият за изследователя, бил той философ, историк, лингвист – така както материалните реликти от древни култури за археолога или слоевете на земната кора за геолога – как настоящето някога е било бъдеще и как бъдещето се е случило.”

Рекорден брой отличници получиха своите дипломи от ректора проф. Пламен Дойнов, д.н., който пожела успех и ги поздрави за положените усилия: „Вие завършвате най-вече, благодарение на себе си, благодарение донякъде и на нас, вашите преподаватели. Но помнете, че дължите най-много на вашите родители и близки, на онези, които са ви подкрепяли през последните години да постигнете висшето образование. Вие можете да бъдете всякакви хора, можете да бъдете много добри, може да бъдете и лоши, може да бъдете хора, които са отговорни пред себе си и другите, а може да бъдете и безотговорни. Онова обаче, което ви моля да запазите до края на дните си е да бъдете винаги благодарни. Да имате памет за онези, които са ви помагали. Никога да не ги забравяте и да бъдете заедно с тях. Ето защо знам, че с дипломата от НБУ вие ще успеете в живота. Но онова, което ще ви поддържа като личности, като хора с морал, това е да знаете откъде сте тръгнали и на кого дължите всичко това. НБУ остава тук и ще ви очаква винаги, когато имате нужда от него."

Деканът на Факултета за базово образование и зам.-ректор по международната дейност доц. Георги Гочев връчи дипломите на бакалаврите, a магистрите получиха своите дипломи от декана на Магистърски факултет проф. Борис Сергинов.

Снимки: Стилиян Мурджев и Полина Янева

Последвайте канала на

Владимир Василев
841 4

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.29 | 15:44

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.29 | 14:58

3
Цената на диплома е.....

2024.05.29 | 14:46

1
Ооо,утайката на обществото,тъпанарите без акъл да завършили….платено!!!!

2024.05.29 | 14:49

2
Добре,че мама и тати имат парички,за да им спонсорират студентския живот!!! Иначе всички знаят как се учи там!!!! Не е нижен акъл,а са нужни многооо парички…..

Добави коментар

Водещи новини