Зачестяват пожарите в Ямболско

  • 26 юли 2021 16:04

  • 620
  • 0
Зачестяват пожарите в Ямболско
© Булфото архив

Зачестяват пожарите в равнинната част на Ямболска област. Изоставените къщи и дворни места с висока растителност са основният риск за възникване на огнища в малките населени места.

Сушата, вятърът и човешката небрежност са причина за бързото разпалване на огнищата.

Близо 30 пожара са гасили в Благоевградско

В община Тунджа, където обработваемите земи са над 1 млн. декара, и тази година сигналите за пожари са вече факт, подчерта кметът Георги Георгиев.

"Четири пожара! Три са на сухи треви вследствие на температурите. Очакванията са, че подобни събития ще зачестяват", коментира Георгиев пред БНР.

Необитаемите къщи и дворове в малките населени места също са изключително рискови, тъй като растителността в тях е висока и суха, посочи зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

"Няма кой да ги чисти. Хората отдавна или са починали или са се махнали от тези къщи и дворове и това е предпоставка при една искра половината село - тези треви се предават от двор, на двор на двор и от пожарната не могат да реагират", казва Иванов.

През тази седмица в региона се очакват температурите да надхвърлят 40 градуса, а областта е в зоната с висока опасност от пожари.

Мая Йорданова
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини