Извънредно положение в много области в Русия заради горски пожари

  • 21 юли 2021 18:52

  • 987
  • 0
Извънредно положение в много области в Русия заради горски пожари
© Pixabay

Руските власти обявиха извънредно положение в република Карелия, на границата с Финландия. С това броят на регионите в страната, където е въведена такава мярка, достигна 10, предаде ДПА.

Най-тежко засегната е Република Якутия, в Източен Сибир, където пламъците обхващат все по-голяма площ. Там вече горят около 745 хиляди хектара гори - повече от вчера.

С изключение на пожарите, приближаващи се към населени места, останалите са оставяни да угаснат сами поради големите размери на страната, предава БТА.

Тъй като засега в Якутия не се очакват дъждове, днес беше изпратен самолет Ан-26, който посипа сребърен йодид по облаците, за да предизвика валежи. Много населени места в републиката, включително регионалната столица Якутск, са покрити с гъст дим.

Задимяване от горските пожари в Якутия е наблюдавано в 107 населени места с общо население над 490 000 души, докладва днес министърът на извънредните ситуации Евгений Зиничев на президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

В пет населени места, включително Якутск, е регистрирано превишаване на пределно допустимите норми на вредните вещества. В Якутия са регистрирани 208 огнища на пожари, от които 85 вече са локализирани. Поради силното задимяване е била спирана на работата на летището в Якутск. За борба с пожарите в региона са били изпратени допълнително три самолета Бе-200 и два хеликоптера Ми-8 на министерството на извънредните ситуации.

Причините за пожара в Карелия може да са били бури без дъжд, както и невнимателно боравене с огън, каза Зиничев.

От началото на пожароопасния сезон в Русия са пламнали около 11 хиляди огнища. От тях 400 са активни в момента, заяви министърът на извънредните ситуации.

В сравнение с миналата година е регистриран лек спад на броя и на площта на пожарите.

Борислава Борисова
987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини