Горски пожар доведе до прекъсването на тока в три държави

  • 25 юли 2021 07:17

  • 1572
  • 0
Горски пожар доведе до прекъсването на тока в три държави
© Getty Images (архив)

Няколко района на Испания и Франция останаха без ток вчера следобед заради авария на далекопровод във Франция, съобщи вчера испанският електроенергиен системен оператор, цитиран от ДПА.

По-късно през вчерашния ден френският електроенергиен системен оператор Ер Те Е (RTE) съобщи, че пожар в департамента Од, в Югозападна Франция е причинил спирания на тока във Франция, Испания и Португалия. Възникнала е авария на далекопровод, посочи в изявление компанията. Само в Югозападна Франция повече от 100 000 домакинства са били засегнати от аварията.

Пожарът е обхванал площ от близо пет квадратни км между Нарбон и Каркасон според съобщения в медиите. Изгорели са най-малко 800 хектара гора, съобщиха противопожарните служби, цитирани от БТА. Според тях огнището е възникнало близо до магистрала, водеща от Каркасон в Нарбон. Говорител на френската пожарна съобщи, че в община Фонкуверт се е наложило да бъдат евакуирани повече от 120 души.

Стотици пожарникари и няколко единици противопожарна авиация са изпратени за гасенето на пожара. Засега няма данни за жертви и ранени.

Пожарът в Сакар планина е овладян

Спирания на тока е имало и в цяла Испания, съобщи в. "Вангуардия". Електрозахранването е било възстановено след около час. Близо 146 000 домакинства и бизнеси само в Каталуния са останали без ток, написа в Туитър службата за гражданска защита. Районът на Мадрид, както и автономните области Андалусия, Естремадура, Арагон и Навара също преживяха сериозни прекъсвания на електрозахранването.

Владимир Василев
1572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини