Как българи се опитаха да купят румънски журналисти

  • 23 декември 2019 11:15

  • 4368
  • 3
Как българи се опитаха да купят румънски журналисти
©

Румънският сайт libertatea.ro излезе с много интересен материал, който е озаглавен: "Как българи се опитаха да купят румънски журналисти". Изданието разкрива, че е бил публикуван платен материал на 16 декември, който има за цел да очерни българската бетинг компания Efbet, която вече има лиценз и за територията на северните ни съседи. Самото издание разбира това, след което маха въпросният материала, който първоначално е публикуван, а оттам препечатан и родни медии (24chasa.bg и др.), цитирайки - libertatea.ro. Интересното е, че в новия материал пише как седмици по-рано от България са търсени журналисти на "Гадзета спорт" (GSP.ro), за да им бъде дадена тази информация за Efbet, след което е имало натиск да се публикува по-бързо.

 

 

Това става ясно, след като оригиналната рекламна статия, която се цитира като източник на информация и има за цел да очерни Efbet, вече е изтрита от румънската медия Libertatea.

 

 


"В момента в страната тече журналистическо разследване относно този скандал, който започна на 16 декември с появата на рекламен тест, в който собствениците на Efbet в България, наскоро започнали дейност в Румъния, са обвинени в укриване на данъци и други престъпления. Въпросният румънски сайт е собственост на швейцарската медийна компания Ringier. Efbet е рекламен клиент на "Гадзета спорт" (GSP.ro), като въпросните публикации са публикувани във Freedom и Libertatea и са отбелязани като Реклама. След вътрешно разследване на медийната компания Ringier става ясно, че пристигналият рекламен текст в редакцията е написан в нежурналистически стил и е пълен със субективни преценки. Изложени са факти, без да има конкретни доказателства. Няколко седмици преди това пък са били установени контакти с репортери от вестник “Гадзета спорт” (GSP.ro), които са започнали проверка на получената информация. Вестници Libertatea и GSP разследваха в няколко ситуации собствените си рекламни клиенти, когато в съобщенията им се твърди, че лекуват рак, а медийната компания Ringier се отказа от договори около 2 милиона евро, ако се прецени, че публичните пари ще създадат впечатлението, че може да повлияе на редакторската независимост.

Поръчителите са предлагали пари на журналисти от "Гадзета спорт" (GSP.ro), които да разпространяват информацията в други по-малки сайтове, но са получили отказ. Атаката срещу Efbet се разпространява и стига до сайтове в Англия, Гърция, Малта и Италия. Текстът във всички сайтове е много сходен и носи същата информация и снимки като тези в рекламния текст, който се появява първо в Румъния, а след това и в София, чрез сайта на 24 часа където се забелязват поредица от подобни материали цитиращи съмнителни източници. Рекламната поръчка до Libertate.ro е дошла от румънската агенция за SEO съдържание с името FFX.

 

Efbet пред БТА: Efbet не е и никога няма да бъде на Васил Божков

 

Текстът е достигнал и до “Свободна Румъния”, Ziarul de Iasi, National Courier и Gazeta de Cluj. Клиентът, който е платил за разпространението на текст в Румъния, е от Англия и се казва CITM, FINSBURY Media. Двете медии “Гадзета спорт” (GSP.ro) и “Свобода” (Libertatea.ro) споделят, че ще опитат да разберат как останалите румънски медии и рекламният пазар се оказаха в разгара на тази война, чийто произход е България", пише материалът. Libertatea.ro има най-добрите разследващи журналисти в Румъния, вкарали в затвора доста политици и бизнесмени със съмнителна репутация. Екипа се води от Каталин Толонтан – известен и уважаван в Европа със своята безкомпромисна репутация на журналист търсещ и намиращ правдата.


Собственикът на Efbet Цветомир Найденов, който шокира обществеността, че на 12 юни Васил Божков е заплашил него, брат му и Кирил Домусчиев с убийство, сам публикува на страницата си тази информация, като отново нападна Божков, като го обвинява в основната на тези материали срещу компанията Efbet.

 

Разривът между съдружниците в Еврофутбол Цветомир Найденов и Васил Божков е факт


Именно бетинг компанията е ябълката на раздора между Божков и братята Найденови, които обвиняват Божков, че искал да открадне 51% от фирмата им, а също така е пожелал рекет от 10 милиона на година, за да ги остави на мира.

 

Цветомир Найденов: Васил Божков ме заплаши с убийство

 

Отново български медии станаха за смях (разкрити от европейски журналисти), опитвайки се угодят на лични интереси, потъпквайки журналистически ценности за които твърдят че уж изповядват. Някой от тях са и членки на IA Bulgaria – а там са подписали някакъв етичен кодекс ….. Най-ревящите медии в България на тема „свобода на словото“, се оказаха пробити и купени – публикувайки лъжи или пазещи мълчание - от страх или срещу някой лев!

Novini.bg
4368 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ббб

2019.12.23 | 13:08

3

И въпросната реклама нещо води към братя цеки

123

2019.12.23 | 12:50

2

В България няма никакви журналисти, камо ли разследващи.

2019.12.23 | 12:41

1

Това си е съвсем нормално за родната ни журналя. Корумпирани, както всичко останало в територията.

Добави коментар

Водещи новини