Политологът Светлин Тачев: Основният проблем е дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще намерят формула за общо управление

  • 31 май 2024 18:03

  • 610
  • 4
Политологът Светлин Тачев: Основният проблем е дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще намерят формула за общо управление
© Нова Нюз

Извънредното заседание на Народното събрание със сигурност ще бъде употребено за предизборни цели. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз политологът Светлин Тачев.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 896

Казусът със Сребреница е доста сложен, защото ако наистина е имало натиск върху България да промени позицията си, това е проблем. От друга страна ние се измъкнахме от него, защото подкрепихме резолюцията. Това нещо трябва да бъде разгледано и да се установи какво се е случило, дали е имало опит да се промени позицията на България, защото можеше да изпаднем в много неловка и срамна ситуация, заяви Тачев.

Искането на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Народното събрание да забрани изпращането на български войски в Украйна също е част от предизборната борба, но това няма да повлияе на избирателите. Предизборната кампания е изключителна вяла и е насочена към твърдите ядра на партиите, като че ли не се гледа на периферията. Това се видя и от самите кандидатски листи, които не залагат на нещо ново, а по-скоро на сигурност и стабилност, посочи политическият анализатор.

Васил Пандов за Сребреница: Това е пореден пример за фалшив евроатлантизъм на ГЕРБ и ДПС

Възможно е избирателната активност да е доста ниска, което показва, че и избирателите, и политическите сили са изхабени и трудно могат да представят нещо ново. Затова цялата кампания минава през лични противопоставяния на политически лидери, взаимни обвинения и компромати, особено между двете най-големи коалиции, които доскоро бяха заедно в управлението. Не съм сигурен дали това няма да демотивира още повече българския избирател. Това е много опасно за изборния процес, защото спиралата от избори девалвира не само изборния процес, а и самата демокрация. Политиците трябва да помислят дали да не преминат от противопоставяне към диалог, да се види как ще се продължи нататък, коментира Светлин Тачев.

На политическия хоризонт няма нищо ново. В българския избирател има апатия, той е изморен, добави той.

Основният проблем за съставянето на правителство е дали по някакъв начин ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" ще могат да се разберат как да управляват заедно, но не по начина на сглобката. Въпросът е дали ще намерят формула. Ако това не се случи, вероятно ще тръгнем към нови предсрочни избори, което ще е катастрофално. Остава и въпросът къде ще е ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, защото те също няма да могат да бъдат заобиколени. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с искат да подкрепят, за тях е важно да има експертно или програмно управление, което те да подкрепят, но не директно, каза още Тачев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
610 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.05.31 | 22:26

4
О, ще я намерят и то веднага след изборите... келепирец й се вика:)))!

2024.05.31 | 19:29

3
Васил Пандов за Сребреница: Това е пореден пример за фалшив евроатлантизъм на ГЕРБ и ДПС
Няма проблем. До тук с шарлатаните

2024.05.31 | 19:22

2
Политологът Светлин Тачев: Основният проблем е дали ГЕРБ и ПП-ДБ ще намерят формула за общо управление НЯМА ПРОБЛЕМ. ГЕРБ са чиста вода. ПП-ДБ са мастило. Другото е ясно. до тук със шаралатаните.

2024.05.31 | 19:10

1
Защо да е проблем,ПП-ДБ нямат работа в парламента.

Добави коментар

Водещи новини