Ето каква е избирателната активност в Хасково, Голямо Градище, Факия, Рельово, Баня и други

  • 23 юни 2024 12:44

  • 647
  • 1
Ето каква е избирателната активност в Хасково, Голямо Градище, Факия, Рельово, Баня и други
04 дни
© Булфото (архив)

Към 11:00 ч. в днешните частични избори за кмет на кметство в село Баня, община Несебър са гласували 55 души от общо 140 имащи право на глас. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия в Несебър.

За поста в населеното място има двама претенденти. Кандидатите са същите, които се бориха за кметския стол през есента на миналата година. Тогава те стигнаха до балотаж. Правомощията на избрания кмет бяха прекратени два месеца по-късно заради не навременното му напускане на търговско дружество.

Над 20% е активността на частичните местни избори в пернишкото село Богданов дол

Към 11:00 часа гласувалите избиратели за кмет на кметство Факия, община Средец, са 161. Общият брой на имащите право на глас е 391. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Средец.

Изборният процес протича нормално, няма жалби и сигнали. Отворена е една избирателна секция, посочиха от ОИК.

До нови избори в с. Факия се стигна, след като Върховният административен съд касира изборите през есента м.г. и обяви избора за кмет за недействителен. Магистратите отсъдиха, че на балотажа той е взел с два гласа по-малко от опонента му. Кандидатите за поста днес отново са двама.

Към 11:00 часа в опаченското село Голямо Градище са гласували 17,22 процента от имащите право на глас в провежданите днес частични местни избори. Гласували са 166 човека от общо записаните в избирателните списъци 964 души. Това каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия в Опака Феим Феимов.

Изборният процес към момента протича нормално, не са регистрирани жалби и сигнали, допълни Феимов.

До частичните избори в село Голямо Градище се стигна след като на 8 март т.г. избраният на местните избори през есента на 2023 г. Мехмед Ислямов е починал.

Към 11:00 часа активността на частичните местни избори в село Рельово е 43%, гласували са 75 души, съобщиха за БТА от Общинската избирателна комисия (ОИК). 

Няма нарушения към този час. През Секционната избирателна комисия е спокойно. Няма опашки, а служители на полицията охраняват. 

Кандидатите за кмет са трима. Жителите на селото ще гласуват единствено на хартия.  Изборният ден започна в спокойна обстановка. До частични избори се стигна след като ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото.

В избирателната комисия са постъпили две писма - от Централната избирателна комисия и от Министерския съвет, в които се твърди, че той е собственик и управител на фирма и председател на читалище. Тези обстоятелства се установяват и от служебно извършената справка в Търговския регистър, казаха от ОИК - Самоков.

Нормално протича изборният ден в Брежани и Теплен, съобщиха за БТА от Общинските избирателни комисии (ОИК) в Симитли и Хаджидимово. В симитлийското село Брежани и в хаджидимовското Теплен се провеждат частични местни избори за кмет на кметство.

Изборният ден в Брежани е започнал навреме и до момента протича спокойно, каза председателят на ОИК – Симитли Величка Ушатова. Избирателите могат да подадат своя глас в три секции, едната от които е подвижна. В една от секциите се гласува с машина и с хартиена бюлетина. Към 11:00 часа са гласували 135 от общо 630 избиратели или 21,43%. Към момента няма подадени до ОИК – Симитли жалби и сигнали, допълни Величка Ушатова.

В Теплен изборният ден също протича в спокойна обстановка, каза председателят на ОИК – Хаджидимово Даниела Стойчева Бойкова-Банева. Към 11:00 часа са гласували 112 от общо 387 избиратели или 29 на сто от имащите право на глас. До момента и в ОИК – Хаджидимово няма подадени жалби и сигнали за нарушения.

По-ниска избирателна активност от местните избори, които се проведоха на 29 ноември, миналата година в Хасково, отчете към 11:00 часа на настоящия вот за нов Общински съвет в Хасково председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Добромир Якимов.

До цитирания час днес са гласували 9328 избиратели. Това се равнява на 12,11 процента. На предходните местни избори за кметове и общински съветници към този час правото си на вот са били упражнили 12 042 души, което се равнява на 15,85 процента от правоимащите да гласуват.

В Хасково на днешните избори имат право да се включат 77 049. Гласува се в 152 секции, в 135 от тях може да се упражни и машинен вот.

Днешният изборен процес преминава сравнително спокойно, посочи председателят на ОИК  Добромир Якимов. Той уточни, че в комисията са получени две сигнала за неизправни машини. В една от секциите проблемът е бил със захранващ кабел и е решен. Там хората продължават да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина, или с машина.

В секция №35 в Хасково за момента не може да се гласува с машина, защото техническата неизправност не е отстранена, посочи Якимов. Членовете на тази секционна комисия обясниха пред БТА, че машината се рестартира сама на всеки пет минути и следва нов период от поне десетина минути, който е нужен, за да бъде пусната отново в действие. Очаква се съставяне на протокол от страна на техника и вероятно в тази секция машинният вот ще бъде преустановен, посочи председателят на ОИК – Хасково.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
647 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.23 | 17:34

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини