ЦИК закри звено от липса на кандидати и отвори друго

  • 23 септември 2022 14:15

  • 174
  • 0
ЦИК закри звено от липса на кандидати и отвори друго
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Централната избирателна комисия (ЦИК) закри звеното си "Информационно и комуникационно осигуряване", в което от 7 щатни бройки е заета само една въпреки проведените конкурси, предаде БНР.

За сметка на това се открива ново звено "Технологии за гласуване". То ще се занимава освен с организацията на машинния вот и с въвеждането на електронно дистанционно гласуване, обясни председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

ЦИК има достатъчно механизми за контрол на изборния процес

"За 2021 година поради липса на длъжности със специфична професионална компетентност при подготовката и провеждането на машинното гласуване, за Комисията системно възникваше необходимост от сключване на граждански договори с външни експерти с експертиза в тази област. Включително и изборите, които ще бъдат произведени на 2 октомври, Централната избирателна комисия ползва услугите на експерти, които са софтуерни специалисти".

Новото звено "Технологии за гласуване" ще е отговорно и за информационната сигурност на ЦИК, 7 ще са щатните бройки, включително системен архитект, разработчик софтуер, програмист аналитик.

Цветелина Кирилова
174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини