Цицелков: За пръв път криптиращият код е направен от специалисти на ЦИК

  • 27 септември 2022 10:12

  • 308
  • 1
Цицелков: За пръв път криптиращият код е направен от специалисти на ЦИК
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

За пръв път криптиращият КОДКОДКонсервативно обединение на десницата - КОД - е дясна политическа партия. Неин лидер е бившият е направен от специалисти на ЦИК. Може да се организира церемония по генерирането му, за да видят хората, че се прави на случаен принцип. Това заяви за "Твоят ден" Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му машините са добре защитени, а ако има пробив, той ще бъде в единични машини. "Пренасянето на техническите данни буди несигурност, когато се наливат данните от СИК в терминала трябва да бъде наблюдаван. Член на СИК може да наблюдава как данните се добавят към общите", смята той. 

ЦИК ще проверява за неправомерно гласуване

Според него като държава нямаме пълния капацитет за логистика на машините. "В момента текат акредитации и обучение на наблюдатели. За нормални избори е нужно трябва висока гражданска активност. Фалшиви новини могат да обезкуражат хората. Основният риск е ниската избирателна активност. Много от процедурите са толкова тромави, че резолюция ще излезе чак след изборите", подчерта Цицелков.

И допълни, че е нужен нов изборен закон и начин за одит на качеството. 

Росица Валентинова
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.10.01 | 17:11

1
Копейкин крие, че е циганин

Добави коментар

Водещи новини