България има бъдеще – развитието на родината обсъдиха българи във Франкфурт с вицепрезидента Йотова

  • 20 октомври 2021 11:43

  • 588
  • 8
България има бъдеще – развитието на родината обсъдиха българи във Франкфурт с вицепрезидента Йотова
©

Българите в Германия се вълнуват какво се случва в родината им и как се развива. Във Франкфурт на Майн близо три часа представители на българската общност обсъждаха с вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , широк кръг от теми – от бавния ваксинационен процес в България и затруднения достъп до здравна помощ в редица части на страната, през двата неуспешни опита за съставяне на правителство, необходимостта от съдебна реформа, до политиките за борба с обезлюдяването и задържането на младите хора чрез повишаване качеството на висшето образование и адекватността му на пазара на труда.

В срещата участваха над 70 души, сред които учители, ръководители на български дружества, адвокати, лекари, ИТ специалисти, студенти. Българската общност е добре интегрирана и високо ценена.

Тема на разговорите беше и Планът за възстановяване и устойчивост. Вицепрезидентът изтъкна, че той е основа за развитието на икономиката, а не само усвояване на средства.

Сънародниците ни поставиха въпроса за признаването на българския за матуритетен език. Йотова обясни, че въпреки усилията на българските евродепутати, Европейската комисия не е изляза с общо решение, а такова трябва да се постига на двустранно ниво. Вицепрезидентът винаги поставя въпроса при срещите си на високо ниво в различните страни, включително и Германия.

От своя страна, посланикът на България в Германия Елена Шекерлетова изтъкна, че вицепрезидентът Йотова е трайно ангажирана с опазването и развитието на българската идентичност в чужбина. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е убедена, че укрепването на националната идентичност става чрез опазването и разпространението на българския език, чрез увеличаване на културното влияние на древната българска държава. Вицепрезидентът работи активно за връщането на загубените позиции на българистиката по света. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изрази надежда, че следващо редовно правителство и парламент ще започне работа по осъществяването на нейната идея за Български културен институт, който да увеличи културното влияние на България по света и да събира сънародниците ни зад граница.

Посланик Шекерлетова, генералният консул във Франкфурт Антоанета Байчева и представителите на българската общност благодариха на вицепрезидента за откровения разговор.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , е във Франкфурт за откриването на българския щанд на Международния панаир на книгата.

Борислава Борисова
588 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
хахахах

2021.10.20 | 13:44

8
Я да се пребираш да неизлагаш повече страната....бързо в кочината на затвора.....една работа не свършихте за толкова време
..

2021.10.20 | 12:59

7
Ебвте си майката мърши! И ти и оная шушумига Радев заедно със Стойчо Кацаров!!
Герганка

2021.10.20 | 12:05

2
Тая свинка с какви пари замина за германия ?
Rado Rumenov

2021.10.20 | 12:30

6
Uslujih i s pet leva...

2021.10.20 | 12:14

3
Който иска диктатура да гласува за Радев или ГРОБ
Izbori@ do dupka.com

2021.10.20 | 12:29

5
E , a ostanalite sa " super " !
0

2021.10.20 | 11:54

1
ЛЪЖА,СЛЕД ЛЪЖА НА ТАЯ С 13 Х.ЛЕВА ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ
Yota Ilianova

2021.10.20 | 12:28

4
I sa mi malko...

Добави коментар

Водещи новини