Медународен форум за кирилската азбука ще организира вицепрезидентът Йотова

  • 29 октомври 2021 15:42

  • 232
  • 0
Медународен форум за кирилската азбука ще организира вицепрезидентът Йотова
©

“Заради нехилизъм и незнание за тяхното значение загубихме сериозните позиции на лекторатите по български език във водещи европейски университети. Трябва воля на държавата, на всички институции, с грижи за нашите лектори, да възстановим и увеличим лекторатите. При срещите с ръководства на университети в чужбина неизменно поставям този въпрос. Заедно ще успеем.” Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий" на тържествената церемония по връчване на Евтимиевата награда. Званието се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областта на българистиката – литературознание, езикознание, история, както и за издигане престижа на университета. Днес четирима професори и един почетен професор получиха наградата.

Вицепрезидентът подчерта, че Великотърновският университет изгради едни от най-сериозните български учени в областта на старобългаристиката, на езикознанието, които разнесоха далеч зад пределите на България славата ни на най-старата книжнина, култура и история. Преподавателите Йотова определи като достойни наследници на Търновската книжовна школа.

По думите на вицепрезидента Великотърновският университет е един от най-проспериращите български университети. “Университетът работи най-успешно с чуждестранните студенти от български произход”, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и отново изтъкна необходимостта от регистър на завършилите в български висши учебни заведения, за да “работи българската държава с тях тук и зад граница.”

Пред Академичния съвет и преподавателите вицепрезидентът представи своята идея за голям форум в България с представители на страните, които пишат на кирилица. “Забелязват се тенденции за нейното заменяне с латиница. Трябва да направим всичко възможно да утвърждаваме кирилската азбука, да върнем нейната слава, да обясняваме силно и на широко откъде е тръгнала и какво е направила за историята на много народи”, призова Йотова и се обяви категорично против опитите за пренаписване на историческите факти. “Делото на Кирил и Методий и техните ученици успя благодарение на тогавашната българска държава, от България се разпространи книжнина към другите славянски народи”, изтъкна вицепрезидентът.

“В дългата българска история знатни и смели владетели са записали победи, но най-важното оръжие винаги е бил не мечът, а просвещението и книжнината”, подчерта в приветствието си Йотова и цитира думи на Григорий Цамцлак от “Похвално слово за Евтимий" – “с перо извличаше от дълбините на невежеството спасяемите”. Вицепрезидентът определи невежеството и безкнижието като най-голямата беда. “Заедно ще върнем ролята на българската интелигенция. В агресивната среда на отрицание на духовност, знания и култура, в царството на безкнижниците вие сте водачите, от които се нуждаем", се обърна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , към присъстващите и ги поздрави с настъпващия Ден на народните будители.

Novini.bg
232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини