Илияна Йотова подкрепи доброволците в проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“

  • 28 октомври 2021 17:53

  • 456
  • 6
Илияна Йотова подкрепи доброволците в проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“
©

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , подкрепи над 130-те доброволци, които се включиха в първия обучителен етап от проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“. Кампанията се провежда под егидата на вицепрезидента, инициатори са от международната организация „Зонта Интернешънъл“, конкретно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония, в партньорство с националните институции и неправителствения сектор. Дейността на „Зонта“ е насочена основно към подкрепа за жени и деца.

Вицепрезидентът подчерта важността на темата за насилието върху жени и деца особено в контекста на пандемията и ограниченията, свързани с нея. Неведнъж Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , организира дискусии в различен формат, които да привлекат общественото внимание към този проблем и да предложат адекватни решения. Вицепрезидентът разчита много на партньорството на медиите, защото първата стъпка е осветяването на проблема. Според Йотова три са основните моменти в битката с кибернасилието – дигитална грамотност, критично мислене, емоционална интелигентност.

В проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“, който ще продължи до април 2022 г., ще участват представители на изпълнителната и местната власт, на различни институции, на неправителствения сектор. „Амбициозната ни цел е на финала на проекта да представим пред законодателната и изпълнителната власт предложения за работещи политики и конкретни мерки за борба с кибернасилието, които да залегнат в българското и европейското законодателство“, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че е верен партньор на каузата.

Доброволците, които се включиха в обучението, са от различни сфери – ученици, педагогически съветници, учители, хора от местната власт, представители на Зонта. Според първоначалната анкета сред участниците 70% не знаят какво да правят, ако попаднат на случаи на кибернасилие, а само 10 на сто знаят за този проблем. Обучението беше проведено от експерти от ГДБОП, които изтъкнаха необходимостта повече хора да бъдат информирани за опасностите във виртуалното пространство. По време на пандемията е отчетен бум на различни форми на насилие в интернет.

 

Вицепрезидентът подчерта важността на темата за насилието върху жени и деца особено в контекста на пандемията и ограниченията, свързани с нея. Неведнъж Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , организира дискусии в различен формат, които да привлекат общественото внимание към този проблем и да предложат адекватни решения. Вицепрезидентът разчита много на партньорството на медиите, защото първата стъпка е осветяването на проблема. Според Йотова три са основните моменти в битката с кибернасилието – дигитална грамотност, критично мислене, емоционална интелигентност. В проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“, който ще продължи до април 2022 г., ще участват представители на изпълнителната и местната власт, на различни институции, на неправителствения сектор. „Амбициозната ни цел е на финала на проекта да представим пред законодателната и изпълнителната власт предложения за работещи политики и конкретни мерки за борба с кибернасилието, които да залегнат в българското и европейското законодателство“, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че е верен партньор на каузата. Доброволците, които се включиха в обучението, са от различни сфери – ученици, педагогически съветници, учители, хора от местната власт, представители на Зонта. Според първоначалната анкета сред участниците 70% не знаят какво да правят, ако попаднат на случаи на кибернасилие, а само 10 на сто знаят за този проблем. Обучението беше проведено от експерти от ГДБОП, които изтъкнаха необходимостта повече хора да бъдат информирани за опасностите във виртуалното пространство. По време на пандемията е отчетен бум на различни форми на насилие в интернет.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
456 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Хахаха

2021.10.29 | 08:30

6
Другаркоооо , ..ти разбра ли какво се случва около теб.....тя си е заминала ама още не е разбрала....буйната четина и пречи
Умник Гюро

2021.10.28 | 21:50

5
Рижава комунистическа свиня. Цял живот живееща на гърба на бедния български данъкоплатец.
Лелче хайде

2021.10.28 | 19:15

4
заминавай си!
Лелче хайде

2021.10.28 | 19:15

3
заминавай си!

2021.10.28 | 18:26

2
И,тая, джуфра мутра, биволица пак лъже,остри,си,лигите,ма,друсло,
катана

2021.10.28 | 18:18

1
че самата тя жена ли е??сигурен съм че носи мъжко белъо със зип отпред.

Добави коментар

Водещи новини