Министър Светлан Стоев призова българите в чужбина да се включат в подготовката на изборите зад граница

  • 17 октомври 2021 14:06

  • 563
  • 5
Министър Светлан Стоев призова българите в чужбина да се включат в подготовката на изборите зад граница
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има призова българските общности зад граница да бъдат активна част от демократичния процес и да се включат с доброволци в подготовката на изборите на 14 ноември 2021 г., „защото те са най-ценният ни партньор при организирането на избори в чужбина“, съобщиха от дипломатическото ведомство.

Както и досега, Министерството на външните работи разчита на  помощта и подкрепата на българските общности зад граница и сме в готовност да работим в тясно сътрудничество по подготовката и провеждането на вота, заяви министър Стоев при откриването в Рилския манастир на XVI Световна среща на българските медии по света, организирана от БТА.

Външният ни министър изрази надежда, че посланието му ще стигне до сънародниците ни с помощта на българските журналисти в чужбина и медиите, които представляват. Във форума – на място и чрез онлайн връзка, участват представители на 27 български медии от 17 държави.

Целта на МВнР на предстоящите избори за президент, вицепрезидент и Народно събрание е да организира честни и прозрачни избори, както и да осигури максимално добри условия за тяхното провеждане, така че да бъде гарантирано конституционното право на глас на всички български граждани зад граница.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има подчерта, че организацията на изборите зад граница е приоритет в работата му като служебен министър на външните работи и отправи благодарност към българските журналисти по света, изиграли важна роля в процеса на организиране на избори зад граница, както и за популяризирането на страната ни.

„Като дипломат съм имал контакти с много българи в чужбина и съм се убедил, че Вие – нашите сънародници зад граница, сте най-влиятелните посланици на страната ни. Вашата активност и инициативност като граждани и журналисти дават възможност името на България да се чува и да се знае с добро по цял свят“, каза външният ни министър.

Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има даде висока оценка на усилията на БТА с цялата й обществена дейност, включително с организирането на форума, да съхранява и разширява контактите с българите по света. МВнР е партньор в това събитие от самото му начало неслучайно.  Агенцията е създадена през 1898 г. като част от тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията. „Няма как да не съм тук и защото грижата за българските общности зад граница е една от главните мисии на МВнР”, подчерта първият ни дипломат.

Тазгодишната Световна среща, посветена на темата „Медии и истина“, бе открита в Иконната галерия на Рилския манастир от Симеон Саксобурготски.

Домакин бе генералният директор на БТА Кирил Вълчев. На откриването на събитието, което по програма ще продължи в град Кюстендил до 19 октомври, присъстваха и министърът на образованието и науката Николай Денков, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, кметът на град Кюстендил Петър Паунов.

Външният ни министър използва случая и прикани участниците в срещата да разгледат на 18 октомври изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, организирана от Държавния културен институт в Кюстендил по повод форума.

Светлан Стоев: България твърдо подкрепя суверенитета на Украйна

Валери Зайцев
563 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Каан

2021.10.17 | 20:49

5
Абе ейй новини, изостанали мозъци сте, минимтъра никъде не казва българи, а български граждани, имс разлика нали, вие от novini.bg сте болни, болни.
ХХХ

2021.10.17 | 14:58

4
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.17 | 14:43

3
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.17 | 14:31

2
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.17 | 14:23

1
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини