Светлан Стоев пред европейските посланици: Отношенията на ЕС със Западните Балкани не трябва да се изчерпват само с политиката на разширяване

  • 18 ноември 2021 18:37

  • 770
  • 0
Светлан Стоев пред европейските посланици: Отношенията на ЕС със Западните Балкани не трябва да се изчерпват само с политиката на разширяване
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и и.д. ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас, като ги запозна с актуалните развития  след изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 г., както и с приоритетни български позиции по теми от общия европейски дневен ред, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Външният ни министър изрази надежда, че след отминалите парламентарни избори в България и конституирането на Народно събрание ще бъде сформирано ново, редовно правителство. Той благодари на европейските посланици за съгласието, дадено от държавите им, изборите да се проведат на тяхна територия за трети път тази година, като в неделя предстои българските граждани да гласуват във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

„Благодарим Ви, че ни помогнахте в организацията на изборния процес. Много сме благодарни и на българските общности в чужбина, които имат голяма роля в организирането на вота. Те са и мост между нашите държави и допринасят за развитието на отношенията ни“, заяви външният ни министър.

Откроен бе и денонощният труд, положен от МВнР по организиране на изборите зад граница, за да бъде гарантирано конституционното право на глас на сънародниците ни в чужбина. За последните  избори в чужбина бяха разкрити 750 изборни секции в 68 държави, повече от които в Европа. Външният ни министър припомни, че МВнР многократно е предлагало промени в законодателството, така че вотът зад граница да бъде облекчен, включително евентуална възможност за   гласуване по пощата.

По време на срещата българският външен министър запозна посланиците на ЕС с позициите на България по темите от дневния ред на последното заседание на Съвет „Външни работи“ в Брюксел на 15 ноември 2021 г. Българската страна потвърди пълна солидарност с Полша, Литва и Латвия във връзка с критичната ситуация по границата с Беларус заради вълната от нелегални мигранти, предизвикана от режима в Минск.

Министър Стоев потвърди подкрепата за евроинтеграция на Западните Балкани

По процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани външният ни министър потвърди последователната българска подкрепа, основана на принципа на собствените заслуги на всяка от страните кандидатки. По думите му отношенията на ЕС с региона не трябва да се изчерпват само с политиката на разширяване.

В този контекст министър Стоев призова за засилено внимание и ангажимент към ситуацията в Босна и Херцеговина, по диалога Белград-Прищина и други тревожни развития. По отношение на началото на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония бяха подчертани усилията, които се полагат през последните месеци от българска страна да бъдат решени отворените въпроси със Скопие. В същото време продължава да няма какъвто и да било напредък по изпълнението на Договора за добросъседство, заяви министър Стоев. Той допълни, че българската страна все още очаква конкретни стъпки от съседите за изпълнение на поетите ангажименти, сред които за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците в Република Северна Македония при отчитане на нашата обща история, гарантиране на правата на гражданите с българско самосъзнание. „Не виждаме  напредък, защото няма политическа воля за решаване на тези въпроси“, каза още българският външен министър. На фона на тази картина България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция със Скопие. Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи. Министърът препотвърди последователната подкрепа на България за Албания, основана на собствените й заслуги.

Министър Стоев изрази очакване към страните от ЕС за солидарност, каквато България винаги е демонстрирала към своите европейски партньори. Призоваваме за управление на очакванията и реалистичен подход във връзка с изготвянето на предстоящите заключения по Разширяване на ЕС, което да позволи тяхното приемане.

По време на срещата външният министър подчерта  голямото значение, което България отдава на Източно партньорство и държавите в региона. Декемврийската Среща на върха на Източното партньорство трябва да приеме амбициозна съвместна декларация, която да отразява напредъка на партньорите и да оформи стратегическата визия за бъдещето на Източното партньорство.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини