Министър Светлан Стоев прие посланика на Индия Санджай Рана

  • 02 ноември 2021 15:42

  • 1085
  • 0
Министър Светлан Стоев прие посланика на Индия Санджай Рана
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие посланика на Индия у нас Санджай Рана. В хода на срещата бяха обсъдени широк кръг от въпроси, свързани с двустранното и многостранното сътрудничество, както и в контекста на стратегическото партньорство между Европейския съюз и Индия.

Министър Стоев подчерта традиционно приятелските и стабилни отношения между двете страни, сходството и близостта на позициите по широк кръг международни въпроси и инициативи. „Индия е наш приоритетен партньор в Азиатско-тихоокеанския регион и България разчита на нейната експертиза по отношение на спецификата на региона и регионалното сътрудничество“, заяви външният ни министър.

По време на разговора бяха разгледани и възможностите за задълбочаване на връзките в търговията и инвестициите между двете страни. Българската страна изтъкна значението на индийските инвестиции у нас. Посланик Рана от своя страна отбеляза интереса на Индия към българския пазар. Дори и по време на ограниченията заради пандемията от COVID-19, индийски инвеститори са решили да създадат нови бизнеси в България. Сред тях е и голяма индийска компания в сферата на технологиите, която ще разкрие над 150 работни места.

Светлан Стоев прие посланика на Азербайджан

В рамките на срещата беше обсъдена и ситуацията в Афганистан и голямата роля на Индия през последните 20 г. в оказване на подкрепа на афганистанския народ чрез финансиране на множество образователни, инфраструктурни проекти. Изразено бе мнение, че настоящата криза трябва да бъде разрешена бързо чрез механизмите на наднационално сътрудничество.

Министър Стоев пожела ползотворна работа на посланик Рана и изрази увереност, че широките политически и икономически контакти между България и Индия ще бъдат наново активизирани в най-скоро време, когато условията с пандемията от COVID-19 позволяват това.

Теодора Александрова
1085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини