Българите във Великобритания с искане за дистанционно гласуване

  • 13 юли 2021 09:45

  • 818
  • 0
© Pixabay

Вече е ясно, че активността на гласувалите във Великобритания български граждани е съпоставима с тази от предните избори. Над 33 000 българи са дали гласа си в 135 секции на Острова, съобщи БТВ.

При обработени 82% от протоколите, постъпили в ЦИК от Обединеното кралство, резултатът показва убедителна победа на "Има такъв народ" с 49,76% процента от гласовете. Втора сила във Великобритания е "Демократична България" с 21,12%, а трета - ПП "Възраждане" с 8%.

От ЦИК опровергаха появилите се спекулации, че протоколът на една от секциите в страната не може да бъде намерен.

Как гласуваха българите в Германия?

Според методическите указания на Централната избирателна комисия, въпреки че са предали документите си, комисиите зад граница трябва да стоят в секциите до получаването на разписка-потвърждение, под заплаха от касиране на изборите, заради което част от СИК са прекарали над 30 часа в изборните помещения.

Последната разписка за предаден протокол е получена малко след 16 часа местно време от секция в Бирмингам, където комисията е имала трудности от технически характер. Заради това българите във Великобритания обаче искат да им бъде дадена възможността и за дистанционно гласуване. Вече съществува и петиция от доброволци до новия парламент с подобно искане, а в социалните мрежи се обсъжда и протест пред посолството на България в Лондон.

Novini.bg
818 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини