Делото за видеонаблюдението на изборите може да стигне до съда в Люксембург

  • 02 април 2021 11:42

  • 310
  • 1
Делото за видеонаблюдението на изборите може да стигне до съда в Люксембург
© Novini.bg

Делото за видеонаблюдението на изборите може да стигне до съда в Люксембург, след като от комисията за защита на личните данни искат преюдициално запитване, стана ясно от позиция на институцията.

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов поиска от ВАС да спре делото до евентулано решение дали ще се пита съда на ЕС. Според Караджов съдът в Люксембург трябва да реши този казус, защото за първи път се поставя въпрос за пряка неприложимист на европейския регламент за защита на личните данни. Той намира решението на административния съд в София, който позволи снимането, за незаконосъобразно. Броенето на бюлетините може да бъде снимано, но по определен ред, поясни Караджов и допусна, че това може да стане с промяна в избирателния кодекс.

Заради кратките срокове ЦИК се оказа нередовно призована по делото днес. От "Демократична България" заявиха, че с оглед обшествния интерес е важно до деня на вота да има решение по делото.

ВАС ще гледа дело за видеонаблюдението при броенето на бюлетини

В крайна сметка ВАС не даде ход на делото и така процесът продължава на 14 април.

Все пак ако съдът допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция с решение днес или утре, то ще може да се снима броенето на бюлетини, отбелязва БТА.

Novini.bg
310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Brookea20

2021.04.10 | 03:53

1
­­В­и­­­ж­­­т­­­е­­­ ­­м­­­о­­я­­­т­а­­ ­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­п­у­­т­­­к­­а­­­ ­­-­ ­­­W­­­W­W­­.­­­B­­G­­1­­7­­­.­­­C­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини