ЦИК определя условията, а МС осигурява технически видеонаблюдението на изборите, реши окончателно НС

  • 29 април 2021 15:22

  • 910
  • 2
ЦИК определя условията, а МС осигурява технически видеонаблюдението на изборите, реши окончателно НС
© Булфото (архив)

ЦИК определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии, техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет, предвиди парламентът с промени на Изборния кодекс /ИК/, приети на второ четене. РИК предава на ЦИК и техническите носители от камерите за видеонаблюдение.

Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията. Според ГЕРБ има противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене.

С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции представят пред президента на републиката мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени.

В комисията няма да влизат представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Окончателно: ЦИК ще се назначава с указ на президента, броят на членовете ѝ се намалява на 15

Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването й с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
910 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:56

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.04.29 | 17:46

1
Гейберският край дойде.

Добави коментар

Водещи новини