БСП с предупреждение за законодателен хаос на ГЕРБ

  • 22 януари 2021 13:20

  • 1269
  • 4
БСП с предупреждение за законодателен хаос на ГЕРБ
© БСП

Възможни са колизии между Изборния кодекс, Закона за извънредното положение и Закона за здравето на предстоящия парламентарен вот. За това предупредиха депутати от БСП. 

„Имаме съгласие по темата, че на хората, които са карантинирани заради коронавируса следва да им се даде възможност да гласуват. Но така написан проектозаконът на ГЕРБ създава повече хаос, отколкото да реши проблема.", заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Филип Попов относно предложенията за промени в Изборния кодекс.

Депутатът упрекна Министерски съвет за това, че за пореден път прехвърля отговорността на ЦИК, както вече направи за машинното гласуване. Попов припомни, че това прехвърляне стана причина председателят на ЦИК да подаде оставката.

„ЦИК не е здравен орган. Той не може да издава медицински протокол. Здравните власти и  Министерство на здравеопазването са органите, които следва да издадат медицински протокол, а ЦИК да го предложи“, бе категоричен Попов по повод опита на ГЕРБ да вменят отговорността за здравните мерки на ЦИК.

Филип Попов поясни, че ГЕРБ пробват да възложат отговорност на ЦИК да реши и как да гласуват карантинираните  - с подвижна избирателна кутия или в отделни секции. „Вие искате от ЦИК да донапишат закона. Знаете, че решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съда. Едно такова решение няма да издържи в съда. Поставяте  много тежки бомби в предстоящите избори.“, предупреди управляващите социалистът.

Вчера БСП внесе своите промени в Изборния кодекс - за изчистване на списъците от „мъртви души“ чрез активна регистрация и за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. От ГЕРБ обаче се ангажираха след становище на ЦИК да подобряват този закон.

"Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него. Не ни обвинявайте, че някого заблуждаваме - заблуждавате вие". Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков в пленарната зала на парламента.

„При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи?“, попита социалистът.

Депутатът от БСП Тодор Байчев подчерта, че с предлагания законопроект се цели разтоварване от политическа отговорност на Министерски съвет и прехвърлянето й към ЦИК, въпреки че ЦИК иска изрично Министерски съвет да обезпечи изборния процес и да прецизира законодателните мерки.

Друго смущаващо, според социалиста е, че Законът за извънредното положение няма да бъде отменен преди 4-ти април – денят на изборите.

На първо четене: Карантинираните ще гласуват в подвижни секции

„На трето място има едно противоречие между Изборния кодекс и Закона за извънредното положение. В ИК се казва, че с  подвижни избирателни кутии гласуват хора само с трайни увреждания, а в закона за извънредното положение това право имат хора, карантирани и болни от коронавирус. Това дава възможност и повод за обжалване  на изборите и дори за тяхното касиране“, предупреди  управляващите Байчев.

 „Според Закона за здравето компетентният орган, който издава и приема правилата за гарантиране живота и здравето на избирателите, е здравният министър. Заради това няма как да натоварим ЦИК с тези несвойствени за дейността и функции“, заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Надя Клисурска.

По думите й е важно да бъдат включени карантинираните лица в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия и затова зададе въпроса: „Какво правим в случая, когато заразени и карантинирани лица бъдат заличени от списъците, защото РЗИ е установила, че нямат право да гласуват в нормалните секции?“

Novini.bg
1269 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Червените боклуци

2021.01.22 | 15:40

3
Които никога за нищо отговорност не поемат! Трябаше наистина да се забранят със закон навремето още.Те могат единствено да обвиняват и да прибират пари.И ще ви донесат вода от девет реки,за да ви убеждават в лъжите си.
Червените боклуци

2021.01.22 | 16:52

4
Вчера ме шибаха едни червени боклуци с големи червени...членове. Другите педали като мене в ГЕРБ също искат да бъдат шлякани от червените членове на БСП.

2021.01.22 | 13:46

1
Червените гниди,страхът ви е голям.

2021.01.22 | 14:30

2
Гербавите педеруги ще изпукате от страх до 4 април.

Добави коментар

Водещи новини