Караянчева за датата на изборите: Лъсна абсолютната некомпетентност на президента и неговия екип

18 януари 2021 16:10

Караянчева за датата на изборите: Лъсна абсолютната некомпетентност на президента и неговия екип
© Facebook/Цвета Караянчева
4054 55

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на бе в Карлово в събота по покана на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. Тя участва в проявите, посветени на 143 години от учредяването на Първия градски съвет след Освобождението на града от турско робство. Караянчева прие строя на почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а след това положи венец пред паметника на Васил Левски.

Програмата ѝ включваше и участие в традиционното тържествено заседание на Карловския общински съвет, което се провежда всяка година на 16 януари в чест на първия Градски съвет на Карлово. В интервю пред "Марица" тя заяви:

- Госпожо Караянчева, удачна ли е датата 4 април за парламентарните избори? Католическата общност у нас например вече изрази недоволство, че това съвпада с най-големия християнски празник и много хора няма да могат да отидат до урните.

Караянчева: Датата 4 април бе избрана на инат

- След безсмислените консултации на президента, на които обаче се чу, че всички, които организират и участват в изборите, са готови за 28 март, без абсолютно всякакви аргументи той даде дата 4 април. Разбира се, ние ще се съобразим и няма никакъв проблем в това, както беше заявено и на самите консултации. Но това показа абсолютната некомпетентност на президента и неговия екип. Защото всъщност темите, повдигнати на тези консултации, са коментирани години назад. Абсолютно без всякакви аргументи беше обявена тази дата. Снощи чух обяснение, че причината била, че на 28 март се сменяло времето. Извинявайте, но нека се върнем назад, на 25 октомври 2015 година, когато бяха местните избори. Тогава минавахме към зимно часово време.

- Наблюдатели вече коментират, че президентът всъщност е направил подарък на ГЕРБ с датата 4 април.

- За това трябва да питате президента. Ние много пъти сме казвали, че няма никакво значение коя е датата - март, април или май, ние ще се явим на избори, ще представим пред избирателите програмата на ГЕРБ и се надявам, че ще спечелим тяхното доверие.

- В условия на пандемия ще се осигури ли безопасността на членовете на избирателните комисии и на гласоподавателите?

- ПГ на ГЕРБ е внесла предложения, които ще се гледат през седмицата. Очаквам и другите парламентарни групи, които заявяват желание за гласуване по пощата или всякакви други такива идеи, които на практика трудно може да се реализират. Защото всички искат, но никой не казва как и по какъв начин ще се организира и осигури тайната на вота и сигурността на българските граждани в тези начини на гласуване. Това, което е разписано във внесения законопроект, ЦИК заедно с Министерството на здравеопазването и Националния щаб ще направи предложения, за да може българските граждани спокойно да упражнят вота си.

- Не остана ли длъжник парламентът към хората, които евентуално ще са болни или под карантина, както и към българите в чужбина да упражнят вота си?

- Всичко възможно ще се направи, ще се избере най-добрият вариант да се запазят здравето и животът на българските граждани. На гласуващите в чужбина наистина ще бъде трудно, защото знаете, че там има локдаун и в някои от държавите почти няма движение по улиците в определени часове. Но българските посолства и консулства са в непрекъснат контакт с Министерството на външните работи и с правителството. Каквото може, ще се направи, но законодателно това е решено. И ако не е пандемията, много български граждани ще упражнят правото си на глас.

- Може ли пандемията да бъде предпоставка изборите да са нечестни или поне да има съмнения за това?

- Вижте, това, което се говори от лятото, и това, което се внушава от президента, че едни резултати, които все още не знаем какви са, са манипулирани, че едни избори, които все още не са проведени, са манипулирани, това е тежък удар върху демокрацията. И аз имах възможност да споделя тези свои мисли с президента лично. Не бива да говорим за манипулации. Ако има такива по време на изборите, задължително трябва да се уведомяват органите и те да свършат своята работа. Но така предварително да се говори, при положение че Изборният кодекс, по който работим от 2014 година, има изключително много изчистени порочни практики. Аз също съм давала идеи, които наистина да заздравят изборния процес и да вдигнат доверието в него. Това, което се случва в последните месеци - грубо подкопаване на доверието на българските граждани в изборния процес, не е добре за демокрацията.

- Опозицията обаче коментира необходимост от промени в Изборния кодекс.

- Нека да направят предложения. Но такава на практика няма. Имаме предписания от много европейски институции да не се пипа Изборният кодекс няколко месеца преди избори, защото това подкопава доверието в изборния процес. Мисля, че дебатите, които могат да се водят по тази тема, са вече за следващите избори. И е необходимо те да доведат до едно по-високо представителство. Но дата 4 април, сега се сещам - от 2 април учениците са във ваканция. Как това ще доведе, според президента, до по-висока избирателна активност, при положение че изолира католическата и арменската общност, че ще изолира родителите, които ще бъдат с децата си във ваканция? Това ще ги върне ли в избирателната секция? Мисля, че президентът трябваше да помисли по тези теми през последните две седмици на безсмислени консултации и да излезе с едно конструктивно решение. Защото от 28 март до 4 април за една седмица пандемията няма да мине.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на е родена на 25 февруари 1968 година в град Болярово. Завършила е за машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Работила е като проектант, а после директор на „Формопласт-Кърджали“. Караянчева е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Тя е депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото НС, а в 44-тия парламент е зам.-председател. На 17 ноември 2017 г. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на бе избрана за председател на 44-тото Народно събрание, след оставката на Димитър ГлавчевДимитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в

Novini.bg
4054 55

Свързани новини

Коментари 55

Добави коментар

2021.01.19 | 09:36

50
ТАЗИ ЖЕНА Е АБСОЛЮТНО НЕПОДХОДЯЩА ЗА ТОЗИ ПОСТ.ЛИПСВА И ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПОХВАТ,ЛИПСВА И ВЪЗПИТАНИЕКой ли очаква от дъщерята на тракториста и сладкарката да има финес..Държи се като селска тетка ,каквато е.Не млже да учакваме от лукова луковица поникне роза.

2021.01.19 | 18:25

55
А Нинова и Радев от кое аристократично село са? И може би са били възпитавани в световно неизвестните Крушовишки и Харманлииски колежи?

2021.01.18 | 17:40

25
тази пролет над 2 млн честни и почтенни Българи, ще гласуваме за ГЕРБ! ще изметем мръсотията от площадите най накрая !!!!!!!!!!!!!!

2021.01.19 | 11:51

54
Хахахаха

2021.01.18 | 18:35

43

2021.01.18 | 18:30

40
Дойнов

2021.01.19 | 10:29

52
ТЪПА К П, за каква се мисли, че обсъжда действията на Радев. Той за разлика от ТКП-Караянчева има чест и достойнството, а тя какво има.....
Абе той е божествен.

2021.01.19 | 11:34

53
Желаят го навсякъде. Графика му е пълен. Пише книги, за да остави на поколенията своя мозък, мислене, доброта, мъдрост, миролюбивост, състрадателност, ведрост и надежда за бъдещето. Глупости. Тоя мрачен дедагог с прямост, касаеща само неговото желание за власт. Умението му да е добре, да ползва привилегии и да си обезпечи бъдещето са видни на всички. Но да надъхва към метеж, едни българи срещу други. Да размахва юмрук и да подкрепя протестъри с ковчези и хвърлящи яйца и храна....е, велик президент.
Грешката е от бързане

2021.01.19 | 09:40

51
Очаквам ,а не Учаквам.Извинявам се.
2 милиона честни, почтени и грамотни българи

2021.01.18 | 21:05

49
пожелават на неграмотния копипейстещ гейбераст да продължава да лиже на боко аналния сфинктер. по кафявата уста ще го познаете.
Няма лице "Караянчева",

2021.01.18 | 18:00

31
има една проста кърджалийска пу тка с мръсна уста и бело течение.
Простата кърджалийска пу тка

2021.01.18 | 21:04

48
това е обективното мнение на вожда на твойта партия, боклук гейберски.

2021.01.18 | 18:37

44
Не ме интересува вашето субективно мнение, но от своя страна бих ви препоръчал да обърнете внимание на партйната си ръководителка и нейните уста.
Kiki

2021.01.18 | 17:18

17
Г-жо Караянчева, Освен изборите нищо друго ли не Ви интересува ? Разбирам,че местенцето Ви не е за изпускане, но положете малко усилия да го заслужите, защото сега го получихте по симпатия и семейно приятелство ! Не смятате ли, че БГ Парламента трябва да се интересува и вълнува от закъснението на ваксините например, от това, че България е на последно място по ваксиниране, че процесът още от началото тръгна накриво - първата линия се оказа "първа" за роднини, близки и "хора с връзки",а може би и със финансови възможности / шефката на Резиденцията например / ! Защо получаваме наполовина от заявените количества, защо Румъния и Албания ни изпреварват, защо не се говори вече за старческите домове /може би там не останаха за ваксиниране- те измряха/ !!! Не търсете вината винаги в другите, Вие сте един от тримата най-важни в държавата ! Това не означава само привилегии,а също и отговорности !!! Моля Ви, седнете и се замислете поне за пет минути, каква е Вашата роля и отговорност в момента ! Вие на сте ЦИК и не отговаряте за изборите, Вие носите отговорност за случващото се в държавата !!! Дано Господ Ви вразуми !!!

2021.01.18 | 18:44

47
Направих усилието да ви прочета речта, и ако съдя за българите по вашия умствен капацитет, няма да е в твхна полза.

2021.01.18 | 18:41

45
От къде да знае за Франция, не забелазахте ли че той изсмуква "фактите" от пръстите си.

2021.01.18 | 18:32

41
Същият коментар е в сила и за Президента. Адресирайте го и към него.И България не е на последно място. Хайде малко по-полека с манипулациите. Една Франция е много по-зле от нас.

2021.01.18 | 18:28

38
Абе нали не искате да се ваксинирате за какво плачете. Направете протест пред фирмата производител, за какво скимтиш тука?

2021.01.18 | 18:26

37
Еее, какво толкова, ваксиниран малоумник.

2021.01.18 | 17:42

26
ти нормален ли си , искаш да се ваксинираш а ? малоумник

2021.01.18 | 18:17

33
Човекът с джипката не спира да бръмчи из своята държава и да я представя за наша обща. Родина да – обща е, но държавата е негова и на неговите ортаци. На него и ортакът му ПП най-вече, доказано е.

2021.01.18 | 18:41

46
Ако беше доказано, щеше да има доказателства, а не компромати, но на вас това ви е нивото. Повече не можете, затова само псувате и мучите.

2021.01.18 | 18:21

34
Ами къде са ти доказателсвата бе келеш?
Радко кавала на Общата мъжа.

2021.01.18 | 18:14

32
Радкоо, хюмне заблудено! Фатмак рогоносец, взимай СлавуцаИ Свиленски, и марш далече!

2021.01.18 | 18:34

42

2021.01.18 | 18:30

39
СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТАЯ ПРОСТА КЪРДЖАЛИЙСКА ПАЧА . ТИКВОЧА ТАКА ЛИ НЕ СЕ УСЕЩА , ЧЕ ЗАРАДИ ТАЯ МАЛОУМНИЧКА ЗАГУБИ СУМАТИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ .

Добави коментар

Водещи новини