Министерският съвет да отговаря за безопасността на изборите, не ЦИК

20 януари 2021 13:13

Министерският съвет да отговаря за безопасността на изборите, не ЦИК
© Булфото, архив
257 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) е направила становищевъв връзка със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в частта му за гласуване на карантинираните и гарантиране на здравната сигурност по време на вота. То беше обявено по време на Заседанието на правната комисия днес, на което бяха обсъдени промени във връзка с парламентарните избори на 4 април, които ще се проведат в условия на пандемия.

Председателят на комисията Анна Александрова уточни, че според становището на ЦИК здравният министър е компетентен орган по изготвяне на здравните правила за изборите.

Вдигат парите на членове на секционни и общински комисии

ЦИК ще съобрази приетите от министъра правила в своите методически указания.

"Предлагаме в законопроекта да се посочи Министерски съвет като орган, който обезпечава изборния процес по отношение на необходимите средства за защита", се посочва още в становището.

Междувременно по време на заседанието между депутатите не липсваха разногласия относно това как да се случи изборният процес по време на COVID-19. 

Основните въпроси, които ще трябва да реши парламентът, е как да гласуват поставените под карантина български граждани. Вече стана ясно, че идеи като гласуване по пощата няма да се обсъждат.

Novini.bg
257 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини