Министърът на енергетиката: AP1000 е надеждна, сигурна и добра технология за АЕЦ „Козлодуй“

  • 23 февруари 2024 11:32

  • 409
  • 2
Министърът на енергетиката: AP1000 е надеждна, сигурна и добра технология за АЕЦ „Козлодуй“
© Novini.bg

Министърът на енергетиката Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на увери народните представители от трибуната в парламента, че ядрената технология AP1000, която ще ни бъде доставена от американската компания „Уестингхаус“, е надеждна, сигурна и изключително добра за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“, както по отношение на мощност и гъвкавост, така и по отношение на начин на работа.

Ресорният министър припомни, че с решение на Министерски съвет от 25 октомври м.г. е получил принципно съгласие да предприеме действия за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технологията AP1000. Радев подчерта сериозните традиции, които има американската компания при изграждането на ядрени технологии.

АЕЦ "Козлодуй" вече може да съхранява американско ядрено гориво

По отношение на самите строители министърът поясни, че в конкурса са били допуснати такива участници, които да могат да интегрират строителната си дейност спрямо системата AP1000.

До 2 февруари е бил заявен интерес от петима участници. Документите им бяха разгледани от работна група, създадена от АЕЦ „Козлодуй-Нови мощности“. На базата на заседание и на предложение на Българския енергиен холдинг, взехме решението да не се продължава само с една компания. Оттам-нататък процедурата следва да продължи с преговори и изготвянето на технически и финансови предложения. В крайна сметка този строител трябва да продължи с преговори и с доставчика на ядрения остров, за да може след една година да стигнем до окончателно инвестиционно решение, обясни министър Радев.

Той отбеляза, че всяка една от компаниите се ползва с висока международна репутация и има качествата и възможностите да реализира такъв проект.

Няма опасност от спиране на блокове на АЕЦ "Козлодуй" при преминаване от руско на друг тип гориво

Всяка една от кандидатурите е качествена, няма да сбъркате която и компания да изберете, обърна се към депутатите министърът на енергетиката.

Той обаче предупреди, че проектът може да се срине много лесно, ако стартира неправилно. Министър Радев напомни също така, че не бива да се губи темпото на работа, за да може да се случи качествено този енергиен за страната ни проект.

Последвайте канала на

Владимир Василев
409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.23 | 12:57

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
Иван

2024.02.23 | 11:48

1
На тоя колко парички ще дадат.

Добави коментар

Водещи новини