Проф. Касчиев, ядрен физик: За реакторите на АЕЦ "Козлодуй" трябваше да се направи търг като в Чехия

  • 08 февруари 2024 18:05

  • 2442
  • 3
Проф. Касчиев, ядрен физик: За реакторите на АЕЦ "Козлодуй" трябваше да се направи търг като в Чехия
© бТВ

Не ми стана ясно за какво беше това посещение, след като беше обявено, че имат само среща с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси на САЩ. Въобще имало ли е преговори? Тези срещи са от типа на: „високо оценяваме, че вие правите това“ – нищо конкретно за ядрените проекти не е обяснено, поне по достъпната информация. Самият факт, че премиерът реши да не заминава с тази делегация, говори, че никакви срещи на високо ниво не са били договорени, нито текстове на споразумения или договори. Това каза в интервю за „Лице в лице“ ядреният физик проф. Георги Касчиев.

На въпрос дали седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ могат да бъдат изградени на разумна цена, експертът обясни, че е важно да разберем какво имаме предвид с това словосъчетание.

„Сипят уверения, че един такъв реактор щял да струва 6 милиарда долара. Фактите показват, че Щатите имат два изградени реактора, те струват 35 милиарда долара двата. При нас се казва, че ще ни струват 12, най-много 13 милиарда долара, но фактите говорят друго. Трябваше да се направи търг, както в Чехия. Те поканиха всички основни производители, с изключение на руснаците. Те не допуснаха „Уестингхаус“. Те са загубили шанса си, защото не са предоставили информация за крайна цена, качество и срокове. Тук, където им е свирена служебна победа, се очаква, че след като предложат офертата си ще е изключително изгодна за нас“, коментира ядреният физик.

Пет компании са заявили интерес за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Проф. Касчиев добави още, че не бива да съжаляваме за „Белене“, а още повече, че и в настоящите геополитически условия проектът е неизпълним.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2442 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:44

3
❤️ Г­­о­­­р­е­­­щ­и­ ­­­м­о­м­­и­ч­­е­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­ ­­о­ч­­­а­­к­в­­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­.­­F­­U­­­N

2024.02.08 | 21:42

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa
Благоизтезар

2024.02.08 | 18:50

1
АМА.ВИЕ.ВЕРВАТЕ ЛИ.СИ?

Добави коментар

Водещи новини