Росен Христов: Газът може да поевтинее с още 25%

  • 18 октомври 2022 18:40

  • 1768
  • 7
Росен Христов: Газът може да поевтинее с още 25%
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Българската позиция е, ако има таван на цените на газа на ниво Европейски съюз, той да е за целия газ, защото в противен случай това би изкривило пазара. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Комплексът от мерки, които се обсъждат, са насочени към намаляване на цената на газа, която в момента е неоснователно висока. Надявам се намаляването на цената на газа да продължи. То не може да се върне на нивата отпреди кризата, но намаляване с 20-25% е реалистично, заяви Христов.

В отговор на въпрос той поясни, че няма риск да не бъдат осигурени необходимите за България количества газ за зимата. Няма риск от недостиг, борбата е за цената, каза министърът.

Енергийният министър: България подкрепя въвеждането на таван на цената на природния газ

Министърът на енергетиката коментира и темата за цената на електроенергията.

Ние сме производители и износители на ток, въпросът е, че нашият пазар е свързан с европейския и няма как цената да е висока в ЕС, а в България да е ниска – външният пазар дърпа и вътрешните. Затова предоставяме компенсации на индустриалните потребители. Изискването на ЕС е, ако има такива компенсации, те да са за всички, посочи той.

Твърдо ще предложим да има двойна тарифа, като идеята е да има достъпно електричество за всички потребители. Ще има един праг, над който консумацията ще бъде по друга тарифа. Правим изчисления, за да установим колко е нормалното потребление на едно домакинство. Надявам се до края на седмицата изчисленията да бъдат готови. Искаме да осигурим електричество на достъпна цена за всички, но няма как да субсидираме свръхпотреблението на електроенергия. Нормалният потребител никога няма да усети ефекта на двойната тарифа, подчерта Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

Експерт: Мярката за две тарифи на тока не е добре обоснована

По думите му служебното правителство оставя сектор "Енергетика" доста по-подреден. Вкарахме системи за контрол, които осигуряват прозрачно работене на дружествата, отбеляза министърът на енергетиката.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1768 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Niki2

2022.10.19 | 03:55

7
Do koga chte lajat HORATA? Evropeiska politika edin sachti doklad za vsi4ki strani! Sigurno ochte ne sa vidiali da se digne gladen narod!
Смях

2022.10.18 | 21:31

6
Да пада! Съвсем като се изтърси ще вземем да продаваме на Путин на тройна цена, в левове.
вашето име

2022.10.18 | 19:26

5
цените що не падат, нали се вдигнаха заради газа!????
Бай Данчо

2022.10.18 | 19:12

4
Каква Европа бе пeдал, там взимат по 3,4 и нагоре € заплати, как ще плащаме по единни цени. Тия мощности в бг са построени не от Европа, а нас, от нашите родители и техните също. Само да пинете цената на битовите или да ни вкараъе в някакъв праг, ще ви срутим кабинета тухла по тухла и избесим по стълбовете. Ваща мде.
PaulaFox

2022.10.18 | 19:07

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Мда

2022.10.18 | 18:52

2
Толкова е евтин , че не можем да изтеглим нов кредит да изкараме до нова година. Дори при 6% лихва , никой не ни се връзва да даде.
Емѝ...

2022.10.18 | 18:50

1
Откъде ги намериха идиотите в тазгодишния служе6ен кабинет искам да знам, тоя надмина по тъпота и барни, и румито желева.

Добави коментар

Водещи новини