Росен Христов в Брюксел: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията

  • 30 септември 2022 16:42

  • 442
  • 1
Росен Христов в Брюксел: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

„Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията”. Това заяви след извънредното заседание на министрите на енергетиката в Брюксел служебният министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. По думите му на днешния форум са приети мерки за стабилизиране на пазара на електроенергия. „В момента в България действа система за компенсиране цените на тока, която се финансира изцяло от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Идеята е към този фонд да се прибавят приходите от частните компании, които влизат в този списък. Смятам, че тази стъпка е правилна и справедлива”, каза Христов.

Относно темата за таван на цената на газа той разясни, че спорът е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа. „Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, то трябва да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. ЕК взе под внимание всички коментари и продължават да работят по конкретни мерки, които ще бъдат обсъждани и евентуално гласувани на следващо заседание”, добави министър Христов.

Деница Златева (Булгаргаз): Очакваме цената на газа за октомври да е под 240 лева

Той коментира и третия въпрос, обсъждан на днешното заседание в Брюксел, а именно изтичането на газ от „Северен поток“ 1 и 2. „В България приемаме този инцидент много сериозно, защото част от международната инфраструктура преминава и през страната ни. Трябва да се вземат мерки за повишаване на сигурността и охраната на такива обекти”, заяви енергийният министър.

В изказването си по време на заседанието Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския заяви, че интервенциите в пазара не трябва да водят до нарушаване на доставките или до недостиг, защото по този начин биха предизвикали обратен ефект. Според него мерките трябва да са временни и да гарантират, че след тях участниците на пазара ще могат да функционират нормално.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.09.30 | 17:39

1
Недоразумение зеленочорапно...

Добави коментар

Водещи новини