Росен Христов: Цената на газа през април ще бъде около 98 лв.

  • 30 март 2023 08:42

  • 498
  • 2
Росен Христов: Цената на газа през април ще бъде около 98 лв.
© Булфото (архив)

По сегашни прогнози цената на газа през април ще бъде около 98 лв. Спрямо март цената пада между 5-10%. Очакваме тенденцията да се задържи. Прогнозните цени за май са за около 90 лв. Това заяви министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

„Отчитайки факта, че газохранилищата в Европа са наполовина пълни и потреблението през зимния сезон беше ниско, очакваме през летните месеци и почти до края на годината цените да се задържат доста конкурентни“, заяви той.

Деница Златева: Няма заведено дело от "Газпром" към "Булгаргаз"

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския заяви, че Министерството на енергетиката работи върху това да се компенсира разликата между пазарната цена в момента и цената, на която е нагнетен газът (б.р. в Чирен).

„В идеален вариант нагнетените количества да останат в газохранилището, така че да изпълним целта за следващия сезон – отново на 90% то да бъде запълнено“, заяви енергийният министър.

Той допълни, че газохранилището е запълнено на около 75%. Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския заяви, че няма как „Булгаргаз“ да продава на цени 30-40% по-високи цени.

Радина Лазарова
498 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.30 | 10:14

2
Възраждане 33%
Котарак

2023.03.30 | 09:54

1
Демек с над 20% над холандската борса. За престъпници не гласувам!

Добави коментар

Водещи новини