Васил Велев: Чака ни много тежка зима, само азерският газ няма да ни стигне

  • 21 юли 2022 17:50

  • 1829
  • 6
Васил Велев: Чака ни много тежка зима, само азерският газ няма да ни стигне
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" вече каза, че няма осигурени количества газ за следващите месеци – няма нищо осигурено за октомври, ноември и декември. За август имаме косвени доказателства, че също не е осигурен газ, тъй като няма прогнозна цена за август. Това заяви в ефира на Nova News председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Велев алармира, че заради липсата на газ много предприятия у нас ще спрат работа, тъй като няма с какво да го заменят.

По думите му комуникацията с Министерството на енергетиката "върви трудно" в последно време, тъй като от ведомството "им сервират откровени лъжи и фалшиви данни", но не пожела да навлезе в конкретика.

Поискахме среща с коалиционния съвет, защото ситуацията наистина е обезпокоителна. Не се минират просто възможностите за растеж на икономиката, но има опасност тя изобщо да спре, допълни Велев.

Идват тревожни месеци за енергийната сигурност

Председателят на АИКБ изказа съмнение, че доставките на газ от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите на бизнеса.

Данните, които имаме от официални източници, сочат, че в самия Азербайджан има дефицит от 1,2 млрд. куб. м газ, т.е. той внася, за да може да си изпълни договорите. Така че сме скептични, че проблемите ще се решат с азерския газ, коментира той.

Петков заминава на посещение в Азербайджан в опит да договори допълнителни доставки на газ

Васил Велев прогнозира също така, че ни очаква "много тежка зима".

Зимата ще е много тежка, защото азерският газ покрива около 1/3 от потребностите. Той няма да стигне само за "Топлофикация-София", пък какво остава за останалите топлофикации и бизнеси, отбеляза Велев.

В заключение председателят на АИКБ посочи, че газ трябва да има и да е на добра цена, без значение откъде идва.

Относно решението на Конституционния съд, според което избирането на Станислав Тодоров за председател на КЕВР е незаконно, Велев коментира, че не е добре комисията да стои дълго време без председател и призова Народното събрание да се активизира и да избере нов, но уточни, че това няма да реши проблема с доставките на природен газ.

Председателят на КЕВР обяви, че комисията спира работа

Владимир Василев
1829 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.07.21 | 21:13

6
Липсата на законно притежаване на калашници от народа си казва думата за случващото се в последните 32 г ..
Off

2022.07.21 | 20:59

5
Тоя голямо мрънкало излезе. Ще си съдере гъ... за руски газ.

2022.07.21 | 19:45

4
Нов хит на Слави : Без газ в Дуйсбурга , Миами (САЩ) ни очеква ! Супър микс , платформа ADA , фийтчеринг както катеринг инклюсив TYR
Просто човек

2022.07.21 | 18:59

3
Велев, ти си 4к!!! ПоZор!!!

2022.07.21 | 18:53

2
Намалете заплатите и ще стигне газа.
ЩЕ СЕ ТОПЛИМ ЗИМАТА С ПРИСЪДИТЕ НА ПРЕСТИПНИТЕ МИ

2022.07.21 | 18:42

1
Васил Велев: Чака ни много тежка зима, само азерският газ няма да ни стигне. И КАКВО ОТ ТОВА? Българинът оцеля 45 години при жесток комунизъм, ти ни плашиш с ГАЗ. мен зимата ще ме топли присъдата на виновниците за това положение. Псхично отклонения Румен Петков и Асен Василев. Искам справедлив съд, какъвто има у нас!

Добави коментар

Водещи новини