Председателят на КЕВР обяви, че комисията спира работа

  • 21 юли 2022 15:13

  • 2110
  • 5
Председателят на КЕВР обяви, че комисията спира работа
©
Слушай новината Слушай новината

"С днешното решение очевидно се казва, че изборът на НС на председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията и по отношение на работата на комисията".

Това каза на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

По отношение на валидността на решнията на КЕВР, които имат директно отношение към сметките на бита, както за електричество, отопление и газ, Тодоров обяви:

"В сектор електроенергетика комисията прие решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени предвиждат минимално увеличение от 3 процента, когато в цяла Европа цените се вдигат с над 50%, в някои държави над 80%. КЕВР намери ресурси в системата и увеличи цените за българските потребители за следващите 12 месеца само с 3%.", каза Тодоров.

По отношение на газа: "Бяха предприети много мерки от комисията, по отношение на либерализацията на търговията, осигуряването на механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя необходимите количества, така че да задоволи потреблението в условията на спрени доставки от "Газпром", каза Тодоров и добави и сертифицирането на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

"От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и само от една тръба. Затова аз съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа за в бъдеще", каза председателят на КЕВР. 

"Всички знаете за шокиращите изявления за увеличение на топлинната енергия между 150-300 процента, които видяхме през април и май месец. Реалното увеличение, което беше справедливо да дадем, беше 120%. Независимо от това комисията намери ресурси. Спря субсидиите на ВЕИ производителите и тези пари ги насочи към бита за да могат българските граждани да имат една сигурност и да имат поносими цени на топлинната енергия през зимния сезон.

Всички тези решения, за електричеството, за газа и топлинната енергия, са взети от тук присъстващите членове на комисията единодушно. В този смисъл моето участие и моят глас не са имали решаващо решение. Това означава, че тези решения са валидни и българските граждани могат да разчитат на вече взетите решения от КЕВР що се отнася до цените за следващите 12 месеца", категоричен е Тодоров. 

Припомняме, че Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционно Решение на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова го е подписала с особено мнение.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

В искането те настояваха за отмяна на решението на Народното събрание, защото процедурата за избор на председател на КЕВР е започнала при едни условия, а е завършила при други. Освен това според народните представители Станислав Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2110 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
БЪЛГАРИЯ

2022.07.21 | 18:44

5
Трябва да го изпратим да духа на Путин за газ !!!
ВЪН, АНТИПАТИЧНО ГАДНО МАФИОТКО МЮРЕ!

2022.07.21 | 18:18

4
Председателят на КЕВР обяви, че комисията спира работа. ИЗДИГНАХА ЛЮБОВНИКА НА АСЕН ВАСИЛЕВ В КЕВР, безсрамни и алчни, малки злони човечета, пасмината ПП едерасти, ДО ТЕК! СЪДА се произнесе! Вън , мутро! ВЪН, АНТИПАТИЧНО ГАДНО МАФИОТКО МЮРЕ!
марш на бузлуджа

2022.07.21 | 17:19

3
изроди червени, ще ви газим !!!!!!!!!!
123

2022.07.21 | 16:27

1
Айде и тоя у канавката при Киро.

2022.07.21 | 16:45

2
тя цялата държава У канавката... Намерил за кво да се кефи...

Добави коментар

Водещи новини