Директорът на Агенцията за инвестиции: Има интерес от чуждестранни инвеститори към България

  • 22 май 2022 19:53

  • 1091
  • 2
Директорът на Агенцията за инвестиции: Има интерес от чуждестранни инвеститори към България
© Българска агенция за инвестиции
Слушай новината Слушай новината

По данни на БНБ през 2020 г. инвестициите у нас са били двойно повече от тези през 2019-та година и са стигнали почти 3 милиарда евро, като най-вероятната причина за ръста е сделката за БТК. Миналата година обаче - огромен спад, инвестициите са потънали с 43%. Данните са предварителни и могат да претърпят ревизия.

На фона на войната и растящата инфлация, да разчитаме ли на нови потоци чужди инвестиции у нас? Как държавата ще търси и привлича нови компании и ще се предлагат ли облекчени процедури и финансова подкрепа, за да сме по-атрактивни? На тези въпроси в предаването "Бизнес.БГ" по БНТ отговори Богдан Богданов - новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

"Инвестициите имат вариации през годината, не могат да се сравняват месец за месец", обясни Богданов.

Андрей Гюров: Икономиката на България расте много бързо

"Интерес откъм чуждестранните инвеститори не липсва. Въпросът е ние да канализираме този интерес в приоритетните индустрии. Това са индустрии с добавена стойност - автомобилна, IT, биоиндустрия, които ние сме заложили в нашата програма. Има няколко интересни проекта - единият е със 700 работни места в Плевен, в автомобилния сектор от доста голям европейски производител", обясни Богданов.

От миналата седмица има заявени намерения и за център на японска компания с 50 нови работни места. Такъв тип инвеститори гледат на България като на дългосрочен партньор, подчерта Богданов.

Всяка инвестиция идва с конкретни намерения. Ние не можем предварително да зададем изискванията за инфраструктура, коментира още Богданов.

Мая Йорданова
1091 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДОН МАЙКЪЛ

2022.05.22 | 20:59

1
КАЖИ ГИ КОИ СА ТИЯ ДА, ИМ НАПРАВИМ ПРЕДЛОЖНИЕ, НА КОЕТО НЕМА ДА ОТКАЖАТ :)

2022.05.22 | 21:56

2
50 работни места - мгогу ва бааах мааа му

Добави коментар

Водещи новини