Зам.-министър Бонева на бизнес форум в Испания: Насърчаваме дигитализацията на инвестициите

  • 29 април 2022 13:54

  • 227
  • 0
Зам.-министър Бонева на бизнес форум в Испания:  Насърчаваме дигитализацията на инвестициите
© Министерство на иновациите и растежа

Над 40% от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в България ще бъде инвестиран в проекти, целящи климатични подобрения и развитие на кръговата икономика. Голяма част е посветена на дигитализацията и транспортната свързаност. Около 10% от ПВУ ще се отделят за правни реформи, за които нашето правителство пое отговорност да въведе. Те целят постигне на прозрачен търговски климат и равенство пред закона за всички, което е основополагащо за инвестициите и развитието на икономиката. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева по време на Испанско-български бизнес форум в Мадрид. Той се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на иновациите и растежа по време на официалното посещение на президента Румен Радев в Кралство Испания.

На форума представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието, строителството и други обсъдиха със свои партньори от Испания реализацията на общи проекти.

„Приветствам подновяването на бизнес отношенията между България и Испания след дългите ковид кризи“, каза Бонева.

По думите й за постигането на икономически ръст двете държави разчитат еднакво на нарастване на вътрешното търсене, възстановяването на туризма, подобряването на условията на труда и дигитализацията на инвестициите. „В по-краткосрочен план за справянето с кризата България и Испания разчитат много на Плановете за възстановяване. България ще пусне първите програми по Плана през лятото“, уточни тя.

Лорер връчи четири сертификата за инвестиции на обща стойност 30,5 млн. лв., които ще разкрият 170 нови работни места

Зам.-министър Бонева подчерта, че става все по-важно да се поддържат качествени връзки между държавите в условията на нарушени вериги на доставки, вследствие на ковид кризите и войната в Украйна.

Тя заяви, че към 2021 г. Кралство Испания е инвестирало в България около 1 млрд. евро., предимно в недвижими имоти, възобновяеми източници, строителство.

„Приветстваме испанските инвестиции у нас. Надявам се форумът да допринесе и за повишаването на стокообмена между двете страни“, заключи Бонева.

По време на форума беше подписан Меморандум между Българската стартъп организация и Испанската асоциация на стартъпите.

Теодора Александрова
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини