Лорер връчи четири сертификата за инвестиции на обща стойност 30,5 млн. лв., които ще разкрият 170 нови работни места

  • 21 април 2022 13:44

  • 362
  • 3
Лорер връчи четири сертификата за инвестиции на обща стойност 30,5 млн. лв., които ще разкрият 170 нови работни места
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава връчи четири сертификата, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Oбщaта стойност на инвестициите по проектите е 30,5 млн. лв., като те ще разкрият 170 нови работни места. Два от насърчените проекти са клас А – на “Ролпласт” и „Марели Системс“ и другите два са клас Б – на „Смарт Органик“ и „Шипка 99“.

Лорер обяви, че всички те са на експортно ориентирани компании, като два от тях са в общини с безработица над средната за страната. „В процес на сертифициране до седмици са още пет проекта с общ размер на инвестициите 101 млн. лв., които ще разкрият нови 1200 работни места“, допълни той.

По думите му активната работа по привличане на инвестиции у нас от началото на годината е довела до повишаване на интереса на компании към страната ни. Министър Лорер цитира предварителните данни на БНБ, според които чуждестранните инвестиции в България са се увеличили двойно през първите два месеца на настоящата година, спрямо същия период на предходната.

Министърът на иновациите и растежа посочи, че инвестициите в страната не са само по линия на сертифицираните проекти. „В резултат на диалога с инвеститори през последните месеци имаме обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност близо 250 млн. лв. Те са в областта на автомобилостроенето, мебелната и текстилната промишленост“, допълни той.

Новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов от своя страна заяви, че България има възможност да ускори процеса по привличане на инвестиции. „Имаме целенасочена програма с приоритетни сектори с висока добавена стойност за следващите 18 месеца. Идеята е ние проактивно да се срещнем с потенциалните инвеститори, да разясним предимствата за тях да бъдат в България. От друга страна да способстваме развитието на локалните компании, които в момента са движещ фактор в икономиката. Целим създаване на синергия между компаниите, които оперират у нас и такива, които тепърва целят на навлязат“, каза Богданов.   

Даниел Лорер: Пазарните механизми трябва да работят максимално добре преди държавата да започне да се намесва в тях

На днешната церемония сертификат клас А получи „Ролпласт Груп“ АД за инвестиционния проект „Разширяване на производствената база 2021-2022“, гр. Костинброд и гр. София. Инвестицията е на стойност 18 200 000 лв. и предвижда разкриване на 30 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас А получи също „Марели Системс“ ЕООД за инвестиционния проект „Увеличаване на обема на производство на камини, разширяване на производствената гама чрез започване на производство на термопомпи въздух-вода за отопление и охлаждане и конвектори за отопление и охлаждане“, гр. Симитли. Проектът е на стойност 5 059 000 лв. и предвижда разкриването на 115 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б беше връчен на фирма „Смарт Органик“ АД за инвестиционния проект „Производствено-складова база за био храни“, община Божурище. Размерът на инвестицията възлиза на 5 000 000 лв. и ще бъдат разкрити 15 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б получи и „Шипка 99“ АД за инвестиционния проект „Модернизиране на предприятието чрез инвестиции в оборудване за пакетиране и опаковка на произвежданите продукти и допълнително производствено оборудване“, гр. Първомай. Размерът на инвестицията възлиза на 2 172 000 лв. и ще бъдат разкрити 10 нови работни места.

Константин Тодоров
362 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.04.21 | 14:16

3
Министър на дребните далавери :)

2022.04.21 | 14:15

2
ЛОРЕР СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ

2022.04.21 | 13:55

1
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и съпругата му Виолета притежават имоти за 801 888 лв, става ясно от имуществената декларация. Семейството притежава 6 апартамента във Варна. Най-големият от тях е разделен между съпрузите и е с големина 125 кв. метра, придобит за близо 190 хил. лв.Пет от тях са собственост единствено на съпругата на Даниел Лорер Виолета. Четири, а петият е купен за 29 хил. лв. през 2001 г. Семейството има и 2/6 от магазин в морската столица. В София пък двамата имат апартамент с големина 73 кв. метра.Семейство Лорер притежава и две вили във Варна - едната е придобита на стойност 58 000 лв. и е с големина 916 кв. метра, а втората - за 58 674 лв. и е с площ 729 кв. метра. Семейството има три права на строеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м.,. Притежават и по 1/6 от два парцела в Кранево - единият е 10 хил. квадрата, а другият - 15 хил. В София съпрузите имат и два предварителни договора за покупко-продажба. Отделно от това, семейство Лорер са собственици на дялове от три ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща площ 9 декара. В банка семейството държи общо 41 901 в левове, както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн. Лорер има и ценни книжа на стойност 19074 лв., както и държи 0,5% от инвестиционния фонд Brightcap Venture Cooperatief, основан от него, и 51% във фирмата "Лоза БГ".

Добави коментар

Водещи новини