Валентин Николов: Мораториумът цъка като бомба, рано или късно потребителят ще плати

  • 17 януари 2022 10:33

  • 481
  • 3
Валентин Николов: Мораториумът цъка като бомба, рано или късно потребителят ще плати
© Кадър БТВ
Слушай новината Слушай новината

Мораториумът е неприятен факт, защото каквото и да се направи, потребителят плаща накрая, каза през БНР Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Уверението на премиера, че няма да има страшни сценарии след мораториума и цените няма да скочат до небето Николов определи като „добро пожелание“.

„Сега са само пожелания. Имам чувството, че властта още не може да разбере, че е управляваща, че е в предизборна кампания и пожелава, анализира. Много добре звучи, но нещата искат действия“, подчерта Николов в предаването „Преди всички“.

„Никой да не си прави илюзията, че ще му плати някой отвънка – някоя друга държава, някоя фирма или който е да е. Винаги потребителят плаща накрая всичките глупости, които могат да бъдат натворени, докато се случи това. В момента потребителят не може да усети цената на това, което е направено в Народното събрание, но то цъка като бомба. Рано или късно ще го плати.“

В Плана за възстановяване е записано, че през настоящата 2022 година пазарът на електроенергия ще бъде либерализиран изцяло, уточни Валентин Николов.

Икономист с прогноза дали ни чака режим на тока и ще се повишава ли още цената му

„Тогава вече ще бъде съвсем различно ценообразуването, но ще бъде пазарно.“

Според Николов Европейската комисия внимателно наблюдава мораториума, „забавя, но не забравя“ и рано или късно ще усетим последващи действия, които ще ни напомнят за този мораториум.

„Цената на електрическата енергия трябва да си остане пазарна. Цената и на потребителите трябва да е що-годе пазарна“, посочи той.

Правителството би трябвало вече да е дало метода, по който да компенсира потребителите, а не да задържа цената, категоричен е Николов.

„Досега са само обещания и не се знае колко ще бъде компенсацията. Говори се нещо, но нищо не е ясно и не е разписано“, изтъкна той по повод обявените от премиера милиард и половина лева в помощ на бизнеса.

Теодора Александрова
481 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.17 | 18:12

3
Николов , ти ще платиш такава цена че през носа ще ти излезе ! Почакай малко , глупако !
Иван

2022.01.17 | 10:42

1
Кой разпродаде държавата на ЕРП-та и тем подобни ?! Кой затвори блоковете на Козлодуй ?! На стената и разстрел !
До девето

2022.01.17 | 11:52

2
Коляно

Добави коментар

Водещи новини