Депутат от ПП: Мораториумът бе непопулярна мярка, той бе нужното зло

  • 07 януари 2022 18:29

  • 558
  • 0
Депутат от ПП: Мораториумът бе непопулярна мярка, той бе нужното зло
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Дискусията за зеления сертификат продължи дълго, но достигнахме това, което българските граждани искаха. Не мисля, че днешните дебати са знак за разцепление или, че ще имаме проблеми в бъдеще. Дискусията беше конструктивна. Показахме на българските граждани, че не сме с по-големи привилегии от тях. Това заяви депутатът от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ (ПП) Радослав Рибарски в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„В енергетиката има доста дисбаланси. Заели сме се с решаване на проблемите в сектора. На първо време ще се пристъпи към подмяна на председателя и един член на КЕВР, които са с изтекли мандати. Ще се търси човек с опит в енергетиката“, обясни той.

Асен Василев за енергийните компенсации: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса

„Геотермалната енергия има потенциал за развитие, както се прави в Турция. Ще пристъпим към проучване на капацитета и възможностите на България в тази област. По отношение на батерии за съхранение на енергия ще се опитаме да сме в крак с новите технологии. Заводите за отпадъците са решение, което решава доста проблеми на бъдещето. Това е основен начин за справяне с отпадъците. Разглеждаме възможност за комбиниране на въглища“, обясни Радослав Рибарски.

На въпрос дали ще се затварят мощности в Маришкия басейн, Рибарски заяви: „Засега не“.

„Забележките на Брюксел са по скоро по отделни точки в Плана за възстановяване. Посочва се, че ние трябва да се справим с емисиите си. Ако постигнем определени нива, въглищните ни централи ще могат да продължат да работят“, поясни той.

„Планираме мораториума на цените да не продължава до март месец. Преди това трябва да са ясни компенсаторните механизми. Очакваме мерките да имат положителен резултат. Мораториумът е непопулярна мярка, която бе нужното зло“, каза още депутатът от ПП.

„Неустойките по договора за интерконектора с Гърция ще са в полза на възложителя. Това е компания, която е съвместна между българската и гръцката страна. Трябва да се види къде по проекта са допуснати грешки“, разясни още той.

 

По думите му няма разрив между азерите и нас и няма риск за проекта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини