Икономист с прогноза дали ни чака режим на тока и ще се повишава ли още цената му

  • 16 януари 2022 08:03

  • 2782
  • 3
Икономист с прогноза дали ни чака режим на тока и ще се повишава ли още цената му
© Кадър - Нова телевизия

Инфлацията ще бъде по-голям проблем от пандемията през 2022 година. Това заяви икономистът Стоян Панчев в ефира на Нова телевизия.

Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за битовите потребители може да доведе до редица проблеми след себе си, смята той.

„Може да се създаде проблем с достъпа до електричество. Когато цената при производителите расте, а в края на веригата не се покачва, страдат тези по средата- електроразпределителните дружества, като започват да не могат да изпълняват функциите си”, обясни той.

Според него не е изключено и ново покачване в цените на електроенергията след отмяна на мораториума от месец април.

Шоково поскъпване! Училище в Благоевград натрупа сметка за отопление от 1000 лв. на ден

„Повишението на електроенергията е световен процес, зависещ от редица фактори. До голяма степен България не може да му влияе. Очакванията са след завишените цени през първото тримесечие, натискът върху потребителите да се намали през лятото. Това зависи и от поведението на централните банки, има заявки за поведение в посока на намаляване. Зависи и от достъпа до енергия в Европа, защото на места има редица проблеми”, коментира още икономистът.

 

Калина Христова
2782 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.16 | 11:19

3
Тоя да си скъса дипломите, и да върви на май... само глупости говори . Тока в България е независим от света, и цената е спекулативно вдигната

2022.01.16 | 10:41

2
по какво да познаем, че плямпалото е "икономист" с тия неграмотни бъртвежи, които му излизат измежду бузите?

2022.01.16 | 09:45

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

Добави коментар

Водещи новини