Андрей Гюров разкри има ли възможност мораториумът да падне по-рано

  • 04 януари 2022 08:13

  • 1681
  • 3
© Кадър - Нова телевизия

Управляващата коалиция работи по мерки и мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне и по-рано от 3 месеца. Това заяви в ефира на Нова телевизия Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

„Дали сме срок от 3 месеца, който не е задължително да бъде спазен. Целта на мораториума беше да се даде време на правителството да влезе в своите функции, да се види къде има течове и напрежение и как могат да бъдат балансирани. Работи се много по въпроса, подготвят се мерки, когато балансите бъдат вкарани в системата мораториумът може да падне”, заяви Гюров.

Той призна, че това не е пазарна мярка. „Тя не се използва в нормална балансирана среда. Но ние сме в кризисна ситуация. Нашата система не е достатъчно справедлива и достатъчно правилно регулирана, така че да поеме външните шокове”, заяви Гюров.

От „Продължаваме Промяната” към момента нямат номинация за председател на КЕВР.

Петков: Няма да увеличим цената на тока, без да спрем преди това течовете в системата

„Искаме да направим конкурса за председател на КЕВР възможно най-открит и най-много хора да кандидатстват и да изберем най-правилните експерти”, заяви Гюров.  

„Искаме да направим действащ и работещ регулатор, който да отчита интересите на всички по веригата в тази енергийна система. Ако изберем тези хора и те са независими и почтени хора, те ще могат да работят в интерес на гражданите”, заяви Гюров.

Той каза, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се настоява за търсене на отговорност за изтичане на информация от договора. „Работим в посока не само да не загубим, но и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин в момента. Въпросът е как да диверсифицираме системата. Работим за възможности да получаваме по-големи количества газ. Толкова колкото можем да получим при наличната инфраструктура”, обясни Гюров.

„Диверсификация значи да имаме избор, така че колкото по-големи възможности имаме, толкова по-добре”, допълни той.

Относно искането на ГЕРБ ДАНС да разследва изтичането на информация и съмненията на опозицията, че някой иска да фалира „Булгаргаз”, Гюров каза: „Не мога да коментирам използването на службите в един такъв търговски спор”.

Относно обвиненията на опозицията, че управляващите харчат прекалено много, Гюров каза: „Това са донякъде неистини, донякъде манипулиране на истината. Има харчени средства, както са планирани по бюджета. Финансовата система е в много по-добро състояние, отколкото очаквахме”, каза Гюров.

Последвайте канала на

Калина Христова
1681 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
сина

2022.01.04 | 10:51

3
на умник гюро се вихри ДОкопа се до място в управлението и говори и тако и вако Е сега тъпаците ще разберат кого избраха щото на тези от харвард им сърбахме попарата ЩЕ ОБЕРАТ ХАЗНАТА И У ХАРВАРД ДА УЧАТ ИЗМАМНИЦИ
Еми...

2022.01.04 | 09:20

2
Поредният пишман-"експърд". Какъв е проблемът, ако за корекция на политическото скудоумие, наречено "европейска зелена политика" се използват "непазарни" средства? "Зелената политика" пазарна ли е? Насилственото и неоправдано с нищо затваряне на ядрените ни централи пазарно ли беше? Боклук

2022.01.04 | 09:19

1
Няма да падне ! Колкото повече пари се "раздават" , толкова повече пари в джобовете на "харвардци" и генералите

Добави коментар

Водещи новини