Симеон Дянков: Следващата година инфлацията ще е още по-висока

  • 23 декември 2021 08:51

  • 2163
  • 6
Симеон Дянков: Следващата година инфлацията ще е още по-висока
© Bulphoto/архив

Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Според него има подценяване на ситуацията, като прогнозира ръст на инфлацията. 

„През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г. Това е сериозна опасност за управляващите – има подценяване на ситуацията“, каза Дянков. 

Даниел Лорер с прогноза: Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година

Той обясни, че заради растящата несигурност покрай „Омикрон“, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания – ще допринесат за увеличаването на инфлацията.

По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската, според него правителството трябва да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията.

Дянков каза, че средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

„Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация. Инфлацията е един от официалните критерии – България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС. В момента не се вписваме, ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи“, уточни Дянков.

Относно Бюджет 2022, Дянков коментира, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера.

„Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад. В следващия бюджет вероятно ще бъде вдигната“, каза финансистът.

По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета. Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него ще бъде трудно да се работи в толкова широка коалиция.

Той разкритикува действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване. 

Дянков беше лаконичен относно скандала със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в казуса определи като „геополитика“.

Десислава Станева
2163 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Миро

2021.12.24 | 20:45

6
Мишка умряла селска
Вагинир Пути

2021.12.23 | 22:37

5
ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...СПОРЕД РУСКИТЕ ИДИОТИ,ГРАНИЦИТЕ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО СА НА ВСЯКЪДЕ
а ти си хомо

2021.12.23 | 11:38

4
тоя бих го праснал
тиква

2021.12.23 | 10:18

3
само да ти видя лайняр такъв ще ти пръсна ануса

2021.12.23 | 09:57

2
ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ БЕ СМРЪДЛЬО

2021.12.23 | 09:31

1
Ооооо , така ли !!!!

Добави коментар

Водещи новини