Даниел Лорер с прогноза: Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година

  • 19 декември 2021 17:01

  • 2941
  • 8
Даниел Лорер с прогноза: Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година.

Това прогнозира в предаването Бизнес.БГ на БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава. Той и екипът му са амбицирани да върнат чуждестранните инвеститори чрез създаване на сигурна среда за бизнес, с ясни правила и възможност за подкрепа на стартиращи компании чрез обединяване на всички държавни финансови инструменти.

Асен Василев: Най-кризисни за инфлацията у нас ще са март и април 2022 г.

Ако Европейската централна банка възприеме заявения от Федералния резерв на САЩ курс да вдигне лихвите и спре изкупването на държавен дълг, натискът на инфлацията в общността ще намалее, прогнозира Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава. "Така че като монетарна политика натискът за инфлация ще започне да намалява от догодина. Междувременно у нас ние нямаме тези лостове на действие, така че можем да работим само и единствено с нашия бюджет, като фискални мерки, за да подпомогнем най-слабите от българското общество и да облекчим удара на инфлацията от тях", каза Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава, министър на иновациите и растежа.

За да се ускори темпа на икономиката са нужни инвестициите и новият министър е амбицирани да ги осигури. "От 10 години насам чуждестранните инвестиции дефакто са пресъхнали. Затова аз считам, че започвайки от следващата година, променяйки имиджа на България на място, в което може да се работи без риск за собствеността, тези инвеститори отново ще се появят и пожелаят да инвестират. Имаме списък от тях за много сериозни цифри. Много сериозни цифри, които просто чакат да видят една предвидима среда и една държава и администрация, която ги пресреща с отворени обятия", заяви Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава.

Той обясни, как ще си сътрудничат ведомствата в подкрепа на инвеститорите. "Българска агенция за инвестиции намира потенциален инвеститор, който решава да инвестира в някоя от индустриалните зони, които са в Националната компания индустриални зони, която е в Министерството на промишлеността. Двете организации се събират. Приготвят пакет и инвеститорът е добре дошъл у нас", обясни министърът на иновациите и растежа.

Предвижда се и обединяване на финансовите инструментите в подкрепа на бизнеса. "Както Националния иновационен фонд, който помага на учените да направят технолочиген трансфер на тяхната разработка в някакъв начинаещ бизнес, така и Фондът на фондовете, който предлага финансиране на стартъпи от различно ниво на растеж, така и ББР, която вече предлага заеми на по-зрели бизнеси. Събираме тези инструменти на едно място и рационализираме дейността им, така че да има много ясна верига кой и кога може да се финансира и от кой инструмент на държавата", поясни Лорер.

Даниел Лорер: 5% ръст на българската икономика е абсолютно постижима цел

Образованието също трябва да заработи в подкрепа на иновативния бизнес. "Това означава академични кадри на изключително високо ниво - докторанти, професори в новите дисциплини, изкуствен интелект, дълбоки технологии, които да могат да захранят нашите стартъпи с достатъчно ниво на знание, така че те да създават наистина иновации на световно ниво. Иначе ще останем обслужваща икономика", каза още Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава.

Новото министeрство ще работи и за инвестиции по линия на Зеления преход, във ВЕИ инсталации, зелен водород, системи за съхранение на електричество и др.

Филип Епитропов
2941 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Онзи

2021.12.19 | 20:30

8
Абе ти нормален ли си
Ми да!

2021.12.19 | 20:00

7
До тогава матриала ще е изпукал :)
Тошко

2021.12.19 | 18:43

6
Като Лондонски лисугери са теа новите.
Гого

2021.12.19 | 18:38

5
Плодовете шъ ги береме след 3-4 години. Вервайте ми!!!!! Аааааахахахааахахахаахапаапаппаааааааааааахаааа????
Личи

2021.12.19 | 18:20

4
че въобще не му е ясна картинката в БГ.
Бай Васо Сърбеца

2021.12.19 | 17:48

3
Чифу.тска гнида махай се от България
Ние

2021.12.19 | 17:38

2
А аз пък то казвам, че следващата година ще има пролет.
Ние

2021.12.19 | 17:36

1
А аз пък то казвам, че следващата година ще има пролет.

Добави коментар

Водещи новини