Симеон Дянков: През декември ще се състави кабинет, коалицията ще е трудна

  • 28 ноември 2021 09:59

  • 2430
  • 24
© Булфото (архив)

„Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, макар и широката за България коалиция, върви добре”. Това коментира в интервю за предаването „Събуди се” бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

„Според беше прекрасна мярка първо да се говори за политики, а после за имена. И също, че се говори за тези, които съвместно могат да се направят от потенциалните партньори и някои теми, които са по-трудни и ще останат за по-нататък”, каза още Дянков.

Коалиционни преговори: Нинова с разкрития за ключовите разговори с ПП

По думите му това „безспорно ще е трудна коалиция” заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики, смята Дянков.

Според него темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха на следващата евентуална власт, са няколко.

„В сектор енергетика - „Белене”, „Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика. Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон и заради инфлацията. Това заради временни правителства остана на заден план, но хората го чувстват в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства. Там трябват бързи социални политики и социалните партньори нямат съгласие. И близка до мен тема – влизането в Еврозоната – кога, по какъв начин – там има огромни различия”, коментира Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство.

„Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, защото на последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България – лявото е отворено – то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии”, смята Дянков.

Според Дянков обаче след този формат на преговори, ще е необходимо „Продължаваме промяната” да разговаря и с ГЕРБ.

„Две са причините. ГЕРБ ще е значителен фактор в този парламент. Второ, по някои от основните политики, където Кирил Петков и Асен Василев искат да работят, те имат сходни позиции с ГЕРБ – влизането в Еврозоната е такава, енергетиката позициите им са близки. Има и огромна разлика в съдебната система, там трябва да се търси разговор, но като цяло, ще е трудно на това правителство и на новата формация по две причини – трябват им конституционни мнозинства по някои от темите им, без ГЕРБ това не може да стане. И на втори етап – януари/февруари, ще видим разговори между ПП и ГЕРБ”, каза Дянков.

Той не мисли, че сега е време Бойко Борисов да подава оставка от ГЕРБ.

„ГЕРБ е млада партия, под 15 години е на небосклона и тя зависи от неговата личност. По-скоро трябва да се огледа политика по политика, както вървят коалиционните разговори – кои са силните хора в ГЕРБ и дали са изхабени като политици и послания и да започне подновяването оттам – от експертната база. Във финансите има нужда от промени и Бойко Борисов е този, който може да направи тези промени – и личности, и политики и тогава да се мисли вече необходимост за друго ръководство”, каза Дянков.

Борисов: Можеше да има стабилно управление между партиите на промяната и ГЕРБ-СДС

„Според мен, голяма част от министрите в последните правителства – социални, инфраструктурни, финансови, почти всички министри в последното правителство на ГЕРБ вече е време да не са основни кадри в ГЕРБ. Трябват нови хора, изборите го показаха по много явен начин”, коментира бившият финансов министър.

Относно гласуването на държавния бюджет за догодина, Дянков заяви, че това е най-голямото закъснение в новата ни история.

„Аз не съм особено притеснен от това, защото при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха допълнителни пари . Според мен ние ще влезем в този актуализиран бюджет в следващата година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Януари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от новия бюджет. Това не е опасно.

 Но сме закъснели, има време следващото правителство до януари до края да влезе с нов бюджет”, смята Дянков. Според него най-застрашени са пенсиите, защото не са планирани в сегашния бюджет.

Радина Лазарова
2430 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
Анадолските манафи

2021.11.28 | 17:18

24
Тоя плазмодии откъде го изкопахте, та ми рзвалихте хубавата неделна вечер. Направо ми се доповръща от вас и постната пица...
Руми

2021.11.28 | 15:10

23
има акъл като твоя затова и Бойко не го изтърпя
анонимен

2021.11.28 | 13:27

21
ДЯНКОВ ИМА АКЪЛ КОЛКОТО ВСИЧКИ ЗАЕДНО ОТ НОВАТА КОАЛИЦИЯ
Руми

2021.11.28 | 15:10

22
има акъл като твоя затова и Бойко не го изтърпя
анонимен

2021.11.28 | 13:27

20
ДЯНКОВ ИМА АКЪЛ КОЛКОТО ВСИЧКИ ЗАЕДНО ОТ НОВАТА КОАЛИЦИЯ
комита

2021.11.28 | 13:27

19
тоз едни пици раздаваше преди видяхме го какъв финансит беше
анонимен

2021.11.28 | 13:27

18
ДЯНКОВ ИМА АКЪЛ КОЛКОТО ВСИЧКИ ЗАЕДНО ОТ НОВАТА КОАЛИЦИЯ
БайГан

2021.11.28 | 12:15

17
ПЛАЗМОДИИЙЙЙЙЙЙЙЙЙИИИИИ
БайГан

2021.11.28 | 12:15

16
ПЛАЗМОДИИЙЙЙЙЙЙЙЙЙИИИИИ
Правителство с Чалгара е твърде рисковано начинани

2021.11.28 | 11:57

15
Правителство вероятно ще има, но гологлавият ще спъне правителството или още в началото или след 1/2 - 1 година, помнете ми думата!
ха-ха

2021.11.28 | 10:56

8
Стига вече с вашите постни пици. Цялата ви философия беше съсредоточена в кражбите. Айде, чупка!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.11.28 | 11:38

14
Не се шегувам, заработвам, че не се знае колко от нас ще останат, а заплатите ще ги намалят сыс сигурност.

2021.11.28 | 11:24

13
до 10- Шегуваш се , нали?
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.11.28 | 11:03

10
Напротив, философията на сегашното правителство е съсредоточено в кражбите... 4 милиарда изтеглиха и не се знае къде отидоха, преди тях пък 3 милиарда от КТБ окрадоха . Мога да продължавам още много дълго със кражбите на комунистите на Радев в България! :) Сегашното правителство е синоним за ''корупция'' Рашков (министър МВР) с 19 имота и не се знае откъде са :) Айде няма да продължавам със корупцията, която се шири точно сега :)

Добави коментар

Водещи новини