Живков дискутира с колеги от Румъния и Испания високите цени на тока и държавната помощ

  • 27 октомври 2021 09:40

  • 378
  • 0
Живков дискутира с колеги от Румъния и Испания високите цени на тока и държавната помощ
© Булфото, архив

В рамките на посещението си в Люксембург, където участва в извънредно заседание на енергийните министри от ЕС, министър Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно обсъди проблемите с растящите цени на електроенергията в Европа с румънския и испанския държавни секретари по енергетика Дан-Драгош Драган и  Сара Агесен.  В центъра на обсъжданията бяха възможностите на правителствата да приложат подходящи копенсации за потребителите в защита от високите цени на електроенергията.

Румъния има приет закон за уязвимите потребители, въз основа на който е възможно подпомагането на широк кръг от хора, информира Дан-Драгош Драган. В момента страната обмисля прилагането и на данъчни облекчения за намаляване на енергийните цени.    

Сара Агесен информира за одобрения от испанското правителство пакет от мерки, насочени към подобряване прозрачността на пазара облекчаване на фирмите при сключване на дългосрочни договори за доставка на електроенергия.

Васил Велев за скъпия ток: Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час

Министър Живков информира своите събеседници, че България е единствената страна в ЕС, където битовите потребители са на регулиран пазар и това е своеобразна защита за тях.

Затова в нашата страна подпомагането е насочено преди всичко към бизнеса. Да се вземат ефективни мерки от страна на служебното правителство, без действащ парламент, е изключително трудно,  тъй като част от тях изискват законодателни решения, каза министър Живков.

Въпреки сложната ситуация, правителството разполага с програма за директно подпомагане на бизнеса в размер на 55 евро за всеки мегаватчас използвана електроенергия. Тя се прилага кумулативно заедно с други мерки, които да облекчат натиска върху бизнеса, породен от високите цени на електроенергията.

Паралелно с това правителството работи и върху законодателни решения, които да предложи на следващото народно събрание, когато то бъде конституирано, изтъкна още министър Живков.

Борислава Бибиновска
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини