Изплатени са около 4 млн. лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия

  • 19 ноември 2021 14:04

  • 548
  • 0
Изплатени са около 4 млн. лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия
© Булфото (архив)

Към момента са изплатени около 4 млн. лева компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия. Това е много малка част от общата помощ. Цялата сума е 450 млн. лева, каза служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно на брифинг пред журналисти в енергийното ведомство по повод изпълнението на програмата в подкрепа на небитовите потребители на електрическа енергия. Сериозната част от компенсациите ще е след 1 декември, когато ще започне фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят и двете компенсации за двата месеца накуп.

По програмата за компенсиране сметките ще бъдат намалени с по 110 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

От миналата седмица Министерството на енергетиката усилено подписва договори с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти, и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Към момента има подписани 44 договора, остават още 3-4, за да се финализират и да се обхванат 100 процента от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ.

Компенсацията се отнася за всички небитови клиенти. Част от тях получават електроенергията си от Доставчик последна инстанция. За тях вече влезе в сила и методиката за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, благодарение на което тези цени са намалени с до 30 лева на мегаватчас. Тази помощ ще се комбинира и с помощта от 110 лева, така че общата сума за тях ще достигне до 140 лева на мегаватчас.

Това е може би най-голямата в ЕС сума, давана на бизнеса като компенсация за високите цени на електроенерията, изтъкна министър Живков.

Вече започна кампания, която да информира крайните клиенти за това, че те трябва да си изберат доставчик, а не да остават на такъв от последна инстанция. Това става, защото периодът на действието на методиката за промяна на цените на доставчика от последна инстанция, която КЕВР промени, е три месеца. Това е гратисният срок за тези клиенти. Ролята на доставчика на последна инстанция не е да бъде търговец, а тя е дисциплинираща, подчерта Живков. След трите месеца гратисен период, който КЕВР даде, цените на доставчика от последна инстанция отново ще се върнат към нивата, които бяха преди това, т.е. по-високи от пазарните. В рамките на тази информационна кампания министерството е разработило листовки. Те ще се разпространяват през клиентските центрове на електроразпределителните дружества, както и през Сдружението на общините. Изработен е и информационен клип, който се разпространява във Фейсбук страницата на Министерството на енергетиката.

Започва плащането на компенсации за скъпия ток, но повечето ще ги получат с едномесечно закъснение

Освен това този клип ще бъде разпространен и през БНТ, както и на други места.

Тези 4 млн. лева, които са изплатени досега като компенсации по програмата в помощ на небитовите потребители на електрическа енергия, са по-малко от 1 процент. Това обаче е сумата, която е изплатена в последните няколко дни. От 1 декември, когато ще бъдат фактурирани ноемврийските сметки, сумите ще бъдат далеч по-сериозни.

Служебното правителство прие тези компенсации да бъдат през октомври и ноември с идеята, че през декември парламентът може да предприеме и други мерки, които в други държави са приети, уточни Живков. Той даде за пример, че в някои страни са намалени данъците или акцизи. Битовите потребители, които са на регулиран пазар, не усещат това повишаване на цените. Това е причината сега да не се предприемат мерки за тях. Парламентът е този, който може да реши след Нова година примерно да се намали ДДС, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита. Като се говори за компенсации през намаление на данъците, те могат да бъдат не само за електрическа енергия, а и за топлинната енергия, и за природния газ, допълни Живков, цитиран от БТА.

Константин Тодоров
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини