Васил Велев за скъпия ток: Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час

  • 19 октомври 2021 09:56

  • 774
  • 1
Васил Велев за скъпия ток: Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час
© Bulphoto, архив

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно – 50 лева за мегават час, при условие че надвишението е 360 лева", обясни той. 

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера. 

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Добрин Иванов, АИКБ: Ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

Борислава Бибиновска
774 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
надали

2021.10.19 | 12:27

1
A kato skrivate dohodi ne revahte !

Добави коментар

Водещи новини