Андрей Живков: В досегашната енергийна стратегия на България липсват декарбонизацията и бъдещето на ядрената енергетика

  • 11 октомври 2021 20:08

  • 642
  • 2
Андрей Живков: В досегашната енергийна стратегия на България липсват декарбонизацията и бъдещето на ядрената енергетика
© Булфото (архив)

В досегашната енергийна стратегия липсват две звена - декарбонизацията и бъдещето на ядрената енергетика. Това са двете теми, които трябва да се надградят, като се адаптират към настоящата ситуация. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно по време на XV Годишна среща на бизнеса с правителството, която се провежда днес. Той уточни, че работната група, която работи по стратегията, ще състави проект. Това означава, че ще се постави фундамент, върху който да се гради.

В стратегията за декарбонизацията се е наложило ускорено да се "влиза в темп", защото Европейската комисия е поставила този въпрос като обвързващ за внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост. Ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници могат перфектно да се допълват, счита Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно. Според него възобновяемите енергии са "нещо прекрасно, но те не дават устойчивост", защото технологиите за съхраняване на електрическа енергия не са достатъчно развити, за да може да се възползва страната ни максимално от тях. Освен това една енергийна система има нужда от динамична устойчивост, което към момента не може да се постигне със слънчеви или вятърни паркове.

Газовата мощност остава във финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, добави служебният вицепремиер Атанас Пеканов. Според него тя се вижда като едно от решенията за преход - както ВЕИ, така газовата мощност. Освен това в тази версия фигурира и един малък проект за потенциала в геотермалната енергия. Старите проекти остават, но те не са били достатъчни да отговорят на липсата на дългосрочна стратегия, смята Пеканов. Една от важните стъпки е била да се говори за индикативни дати. По тези индикативни дати трябва да се работи и да се изготвят стратегиите, за да се види какъв е най-добрият вариант. Затова и 2038 г. може да бъде зададена като базов вариант България да се откаже да използва въглища. Това включва и одобрение от парламента, допълни служебният вицепремиер. По думите му този процес изисква време и експертна техническа оценка. Това включва и стъпки по пътя за достигане на тази цел. Това ще бъде темата, по която ще се преговаря след предаването на плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза той. По думите му проблемът идва от факта, че тези сценарии не са готвени досега. 

Янев обяви мерки, с които сметките за ток на малкия и среден бизнес ще намалеят

Константин Тодоров
642 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Петров

2021.10.12 | 00:02

2
По своята същност безопасна ядрена енергия от трето поколение и бъдещото използване на термоядрен синтез са незаменими за осигуряване на енергийните доставки на човечеството за неограничен период от време.Ненадеждните енергийни системи и нарастващите цени на енергията са майка на инфлацията. Бедността започва с енергийна бедност.
катана

2021.10.11 | 23:56

1
на вас,на теб ти липсва акъл бе нищожество,по тъпата физиономия ти личи че си със купена диплома

Добави коментар

Водещи новини