КНСБ настоява фирми с над 5% разлика в заплащането между мъжете и жените да не се допускат до участие в обществени поръчки

  • 13 април 2021 14:22

  • 347
  • 0
КНСБ настоява фирми с над 5% разлика в заплащането между мъжете и жените да не се допускат до участие в обществени поръчки
© bulphoto (архив)

КНСБ настоява фирми с над 5 процента разлика в заплащането между мъжете и жените да не се допускат до участие в обществени поръчки. Синдикатът настоява за това в започналата съгласувателна процедура между социалното министерство, бизнеса и синдикатите за Директивата за равно заплащане между мъжете и жените и за прозрачност в заплащането, съобщава БНР.

Министерството проучва необходимостта от промени в българското трудово законодателство във връзка с разпоредбите на директивата. От КНСБ настояват за редица промени в директивата.

КНСБ с позиция във връзка с предстоящите избори

Така например, в момента се предвижда само големи фирми с над 250 души персонал да докладват ежегодно за разликите в заплащането, коментира националният секретар на синдиката Величка Микова: „В България знаем, че предприятията с над 250 работници и служители осигуряват едва една четвърт от работните места на пазара на труда. Това означава, че директивата няма да бъде достатъчно ефективна. В този смисъл ние настояваме директивата да бъде преработена и да се включат като задължителни да докладват за системите на заплащане и за равенството на заплащането, включително и за фирми, които са с персонал под 250 служители“.

Микова припомни, че за България по последни данни през 2019 година разликата в заплащането по пол бележи слаб ръст и достига до 14,1%, след като година по-рано е 13,9 на сто. Очакванията са за 2021 година различията в заплащането да се задълбочат, като част от последиците от COVID-19: „Въпреки прилаганите досега правителствени политики, насочени към запазване на заетостта и доходите, както и допълнителните плащания за заетите на първа линия, тази директива ще подпомогне да се намери баланс в заплащането между половете“, отбеляза националният секретар на КНСБ.

Мая Йорданова
347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини